Demissionair minister Ollongren stelt een wijziging van de Huisvestingswet voor, waardoor gemeenten hun eigen inwoners voorrang mogen geven bij nieuwbouwprojecten. Koopwoningen met een prijs tot 355.000 euro (NHG grens 2022) mogen straks voor maximaal 30 % met voorrang worden toegewezen aan de eigen inwoners.
 

Eigen inwoners krijgen voorrang bij nieuwbouw

Tot op heden mochten gemeenten geen inmenging hebben in de toewijzing van nieuwbouwkoopwoningen en kopers van buiten de gemeente niet uitsluiten. De aanpassing van de Huisvestingswet is ingegeven doordat kapitaalkrachtige kopers van buiten de kansen op een koopwoning minimaliseren voor starters die in hun gemeente willen blijven wonen. Met name inwoners van de Randstad kunnen vanwege de overwaarde bij verkoop van hun woning fors meer bieden dan de lokale starter. Daarom zijn veel gemeenten voorstander van het beschikbaar maken van nieuwbouwkoopwoningen voor starters uit hun eigen gemeente.

Goed nieuws voor starters op de koopmarkt

Stichting OpMaat is een voorstander van deze aanpassing van de Huisvestingswet omdat dit de kansen voor starters op een betaalbare koopwoning vergroot. Dit biedt gemeenten bovendien een mogelijkheid om woningen die worden verkocht met een kortingsregeling, zoals KoopGarant of KoopStart, exclusief toe te wijzen aan de doelgroep starters uit de eigen gemeenten.

Alle nieuwsberichten

Gerelateerde nieuwsartikelen

Interview Vastgoed Actueel: “We moeten iets doen om starters te helpen”

Interview in Vastgoed Actueel met Simone van de Kuit , Johan Conijn en Hendrik Hulscher over het belang van het op te richten Nationaal Fonds...

Lees meer

OpMaat Position Paper 2023: 5 maatregelen om meer betaalbare koopwoningen te realiseren

Stichting OpMaat presenteert haar Position Paper 2023. OpMaat roept het Rijk op tot meer maatregelen en presenteert 5 standpunten.

Lees meer