De provincie Gelderland wil KoopSmarter gaan inzetten voor het Gelders Woonfonds om zo meer betaalbare nieuwbouw koopwoningen aan te bieden en betaalbaar te houden. KoopSmarter is het sociale erfpachtmodel dat OpMaat en bouwadviesbureau Brink hebben ontwikkeld voor gemeenten. In een uitzending van EenVandaag van 1 februari, legt Gedeputeerde Peter Kerris uit waarom de provincie hiervoor kiest. De provincie wil met een proef beginnen in 2 gemeenten, waaronder in Wijchen.

Door de gestegen grondprijzen en kosten kunnen de ontwikkelaars nu geen betaalbare woningen bouwen. Die projecten liggen stil. Dankzij het Woonfonds en KoopSmarter kunnen woningen betaalbaar worden gerealiseerd, de bouwer kan bouwen en de woningen blijven betaalbaar voor volgende kopers. “Op die manier kunnen koopwoningen worden verkocht voor een prijs die lager is dan de werkelijke marktwaarde”, aldus Kerris. “ Een huis dat bijvoorbeeld getaxeerd wordt op €400.000 kan dan gekocht worden voor €280.000.”

 

Met KoopSmarter koopt de koper het huis en financiert dit met een hypotheek. De stichting KoopSmarter koopt de grond met garantstelling van de gemeente. Voor de grond betaalt de koper een maandelijkse vergoeding, aan stichting KoopSmarter. Deze maandelijkse vergoeding is vergelijkbaar aan de hypotheekrente.

 

Bekijk de uitzending van EenVandaag over de provincie Gelderland

 

Meer weten over KoopSmarter?

Vraag informatie aan op www.koopsmarter.nl

 

Alle nieuwsberichten

Gerelateerde nieuwsartikelen

Blog: sociale koop als 4e pijler van de woningmarkt

Blog: Naast sociale huur, vrij sector huur en koop moet er ook een 4e pijler komen voor de Nederlandse woningmarkt: sociale koop. 

Lees meer

Coalitieakkoord biedt perspectief op meer sociale koopwoningen

Het coalitieakkoord “Omzien naar elkaar en vooruitkijken naar de toekomst” zet terecht in op versnelling van de woningbouw tot 100.000 woningen per...

Lees meer