In Binnenlands Bestuur verscheen het artikel “Gemeente gaat bouwen, meer aanbod voor de middeninkomens”. Nu alle indicatoren voor een gezonde woningmarkt op rood staan, concluderen gemeenten steeds vaker dat ze zelf de markt op moeten om het aanbod van woningen voor de doelgroep middeninkomens te vergroten. Zo gaat de gemeente Ede zelf KoopGarant-woningen verkopen om voor langere tijd betaalbare nieuwbouw koopwoningen beschikbaar te maken voor middeninkomens.
 

Lage- en middeninkomens in de knel 

Enorme prijsstijgingen voor koopwoningen hebben grote gevolgen voor lagere- en middeninkomens op de woningmarkt. Zij kunnen niet mee doen aan, wat tegenwoordig maar al te vaak gebeurt, de overbieding van vraagprijzen van koopwoningen. Ook in de huursector komt deze doelgroep moeilijk aan bod. Voor een sociale huurwoning komen ze niet in aanmerking en de in de huursector met huurprijzen onder de 1200 euro is de spoeling dun. Daarnaast bieden corporaties nauwelijks nog betaalbare nieuwbouwkoopwoningen aan .

 

Gemeenten nemen initiatief

Het tij lijkt te keren. Gemeenten nemen de laatste tijd steeds vaker het initiatief om de woningvoorraad voor de middengroepen te vergroten, waar tot voor kort er sprake was van terughoudendheid om zich tussen de marktpartijen op te stellen. Zo brengt de gemeente Ede minimaal 100 KoopGarantwoningen op de markt. En op termijn koopt Ede zélf de woningen terug om ze opnieuw met KoopGarant te verkopen aan de doelgroep. Ook andere vormen van samenwerking dienen zich aan. Zoals in Rijswijk waar een Woonfonds  is opgericht om in samenwerking met corporaties en marktpartijen, huurwoningen voor middeninkomens te bouwen.

 

Alle nieuwsberichten

Gerelateerde nieuwsartikelen

Interview Vastgoed Actueel: “We moeten iets doen om starters te helpen”

Interview in Vastgoed Actueel met Simone van de Kuit , Johan Conijn en Hendrik Hulscher over het belang van het op te richten Nationaal Fonds...

Lees meer

OpMaat Position Paper 2023: 5 maatregelen om meer betaalbare koopwoningen te realiseren

Stichting OpMaat presenteert haar Position Paper 2023. OpMaat roept het Rijk op tot meer maatregelen en presenteert 5 standpunten.

Lees meer