Jonge starters in Oudewater krijgen de kans om een betaalbare koopwoning te kopen van de gemeente. De gemeente Oudewater maakt dit mogelijk door de woningen met KoopGarant te verkopen. De gemeenteraad stemde hier op 7 juli mee in. Steeds meer gemeenten kiezen ervoor om zelf KoopGarant-woningen te verkopen.

Langdurig betaalbare KoopGarant-woningen

Door de toepassing van KoopGarant kan de gemeente Oudewater voor een langere periode 10 betaalbare koopwoningen aan starters en mensen met een lager inkomen aanbieden. De gemeente verkoopt de woningen met een koperskorting op de marktwaarde. Wanneer de koper op termijn wil verhuizen, koopt de gemeente de woning weer terug en delen zij de waardeontwikkeling. Na de terugkoop wordt de woning opnieuw betaalbaar verkocht met KoopGarant.

Project Oranje-Bolwerck

De woningen maken deel uit van het project Oranje Bolwerck. Dit appartementencomplex ligt op een mooie locatie aan een gracht in Oudewater. Het complex bestaat uit 10 KoopGarant-woningen, 10 sociale huurwoningen en 30 vrije sector koopwoningen. De woningen worden naar verwachting eind 2023 opgeleverd.

Toewijzingscriteria voor starters

Momenteel zijn de voorbereidingen van de verkoop gaande. De gemeente wijst de woningen toe aan de kopers en stelt voorwaarden. De kopers van de KoopGarant-woningen moeten:

  • wonen in Oudewater of economisch gebonden zijn;
  • niet ouder zijn dan 35 jaar;
  • geen koopwoning achterlaten.

KoopGarant en KoopStart: oplossingen voor gemeenten

Steeds vaker tonen gemeenten belangstelling om zelf met KoopGarant of KoopStart betaalbare woningen te verkopen. De gemeente Oudewater is een van de gemeenten die KoopGarant inzet om ook op langere termijn nog betaalbare koopwoningen voor koopstarters aan te kunnen bieden. Vorig jaar koos de gemeente Ede ook voor de inzet van KoopGarant. De gemeente Hardinxveld -Giessendam koos onlangs voor de inzet van KoopStart.

Alle nieuwsberichten

Gerelateerde nieuwsartikelen

Interview Vastgoed Actueel: “We moeten iets doen om starters te helpen”

Interview in Vastgoed Actueel met Simone van de Kuit , Johan Conijn en Hendrik Hulscher over het belang van het op te richten Nationaal Fonds...

Lees meer

OpMaat Position Paper 2023: 5 maatregelen om meer betaalbare koopwoningen te realiseren

Stichting OpMaat presenteert haar Position Paper 2023. OpMaat roept het Rijk op tot meer maatregelen en presenteert 5 standpunten.

Lees meer