“Zonder ons redden ze het niet om een koopwoning te kopen.”

 

De gemeente Ede zet KoopGarant in om starters een betaalbare koopwoning te bieden. Wethouder Ritsema doet in het radioprogramma EenVandaag een oproep aan het nieuwe kabinet om de inzet van  KoopGarant op landelijk niveau mogelijk te maken.

 

KoopGarant voor langdurig betaalbare koopwoningen

In de gemeente Ede stegen de woningprijzen het afgelopen jaar met maar liefst 25%. Starters zijn hierdoor kansloos op de woningmarkt. Wethouder Ritsema legt in het interview uit dat de gemeente de reddende hand biedt door zelf KoopGarant-nieuwbouwwoningen te verkopen aan mensen met lagere inkomens. Ede richtte hiervoor een fonds op met 1 miljoen euro. Door een korting van 20% op de koopprijs te geven aan de doelgroep en de woning terug te kopen met deling van de waardeverandering, kan Ede de woningen langdurig betaalbaar houden.

Ook hoogleraar Peter Boelhouwer reageert in het radioprogramma enthousiast op het Edese initiatief: "Je voegt betaalbare nieuwbouwwoningen toe, iets wat eerder niet gebouwd is...zo komen de huizen echt ten goede aan mensen met een middeninkomen."

 

Oproep aan nieuw kabinet

Ritsema doet in het interview een oproep aan het nieuwe kabinet om meer steun voor regelingen zoals KoopGarant en om bijsturing van de woningmarkt. De gemeente Ede is de eerste gemeente die KoopGarant toepast, maar ook veel andere gemeenten zijn positief en tonen belangstelling. “Het zou enorm helpen als de rijksoverheid er bij helpt om KoopGarant ook op landelijk niveau mogelijk te maken.”

 

Interview met wethouder Ritsema bij EenVandaag (23 augustus 2021)


Via EenVandaag (avrotros.nl) is het interview op 23 augustus jl. met de heer Ritsema te beluisteren: Ede verkoopt huizen met korting aan starters: 'Zonder ons komen ze er niet meer tussen' 

  

 

Meer informatie over mogelijkheden?

Wilt u een keer van gedachten wisselen over de mogelijkheden om betaalbare koopwoningen te ontwikkelen of heeft u vragen? Bel ons gerust op tel. 033 462 12 23 of stuur een e-mail.

Alle nieuwsberichten

Gerelateerde nieuwsartikelen

Vrijstelling overdrachtsbelasting bij terugkoop KoopGarant komt eraan!

De terugkopen in het kader van ‘verkoop onder voorwaarden’ worden vanaf 1 januari 2022 vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Dit is het resultaat van...

Lees meer

Blog: er is geen tijd meer om tijd te nemen: tijd voor actie!

Simone van de Kuit, directeur-bestuurder OpMaat, roept op tot samenwerking en gebruikmaking van bestaande kennis en instrumenten om de woningnood op...

Lees meer