In een kamerbrief van 4 december kondigt de minister van BZK Ollongren onderzoek aan naar alternatieven voor de verhoging van de overdrachtsbelasting voor corporaties naar 8%, in geval van aankopen in het kader van verkoop onder voorwaarden (VOV) en herstructurering.

 

Dat de Minister nu op zoek gaat naar oplossingen, is mede dankzij alle lobbyactiviteiten die wij, samen met Aedes, hebben ondernomen de afgelopen maanden. Wij benaderden zowel de staatssecretaris van Financiën en de minister van BZK, als de woordvoerders in de Tweede Kamer. We hebben hen om aandacht gevraagd voor een volgens ons noodzakelijke aanpassing in wetswijziging. Dit om te voorkomen  dat corporaties en ontwikkelaars vanaf 1 januari 2021 8% overdrachtsbelasting moeten betalen bij de terugkoop van woningen met verkoop onder voorwaarden, zoals KoopGarant en Slimmer Kopen.

 

De lobby heeft helaas niet tot een aanpassing in de wet geleid. Maar nu is er dan wel de kamerbrief van de Minister van BZK waarin zij aankondigt alternatieve oplossingen te gaan onderzoeken. Wij zijn hierover al in gesprek met ambtenaren van BZK. Er gloort dus nog steeds een sprankje hoop.

 

Alle nieuwsberichten

Gerelateerde nieuwsartikelen

Interview Vastgoed Actueel: “We moeten iets doen om starters te helpen”

Interview in Vastgoed Actueel met Simone van de Kuit , Johan Conijn en Hendrik Hulscher over het belang van het op te richten Nationaal Fonds...

Lees meer

OpMaat Position Paper 2023: 5 maatregelen om meer betaalbare koopwoningen te realiseren

Stichting OpMaat presenteert haar Position Paper 2023. OpMaat roept het Rijk op tot meer maatregelen en presenteert 5 standpunten.

Lees meer