OpMaat lanceert nieuw product: KoopSmarter!

 

Samen met Brink ontwikkelden wij een nieuw verkoopinstrument: KoopSmarter. KoopSmarter is speciaal bedacht  voor gemeenten om betaalbare koopwoningen te realiseren. Door KoopSmarter kan een (koop)starter met een middeninkomen wél een eerste stap op de koopmarkt zetten en later gemakkelijk doorstromen naar een ‘reguliere’ koopwoning.


OpMaat heeft nog geen instrument in haar portfolio voor gemeenten. Het is daarom een welkome aanvulling op KoopGarant (corporaties) en KoopStart (ontwikkelaars). KoopSmarter past qua doelstelling en uitwerking bij de missie en visie van OpMaat: betaalbaar wonen voor iedereen.

 

Wat is KoopSmarter?

KoopSmarter is een instrument voor gemeenten om koopwoningen beter bereikbaar te maken voor huishoudens met een lager middeninkomen, starters én doorstromers vanuit een sociale huurwoning. Het zal in eerste instantie worden toegepast bij nieuwbouwwoningen.

Voor KoopSmarter wordt een aparte stichting opgericht: Stichting KoopSmarter. Er komen 2 varianten van KoopSmarter, een terugkoopvariant en een eenmalige variant. De gemeente bepaalt welke variant wordt ingezet.

Hoe werkt KoopSmarter?

  • De stichting KoopSmarter koopt de ‘grond’ (30%) en de koopstarter de ‘stenen’ (70%).
  • De koper financiert met een gewone hypotheek, de stichting financiert met garantstelling door de gemeente.
  • De koper betaalt voor het gebruik van de grond een maandelijkse vergoeding, vergelijkbaar met de rente van een hypotheek.
  • Bij terugkoop/doorverkoop wordt de waarde naar rato (70-30) verdeeld tussen de koper en stichting KoopSmarter.

 

Meer weten?

 

Kijk op:

 

 

 

Alle nieuwsberichten

Gerelateerde nieuwsartikelen

Interview: Samenwerking markt en overheid belangrijk voor realisatie van sociale koopwoningen

Simone van de Kuit vertelt in een interview over het belang van samenwerking tussen markt en overheid voor de realisatie van sociale koopwoningen.

Lees meer

Overdrachtsbelasting terugkoop op 1 januari naar 0%

Vanaf 1 januari 2022 gaat het overdrachtsbelastingtarief bij terugkoop van KoopGarant-woningen van 8% naar 0%. Er is dus geen risico meer dat...

Lees meer