Over OpMaat

OpMaat biedt verkoopoplossingen zoals Koopgarant en KOOPstart aan woningcorporaties en ontwikkelaars en levert hierbij kennis, advies, ondersteuning, contracten en trainingen. 

Als de wal het schip keert

Auteur:

Rein Bakker

20-03-20140 reacties

Daags na de verkiezingen schrijf ik deze nieuwe blog. Het verlies van de PvdA, dat vooral in de grote steden tot een verschuiving van de macht leidt, blijkt enorm. Ik verwacht dat dit verlies nog wel even zal nadreunen. Dit is in mijn ogen mede het gevolg van de stijgende huren. Een huurstijging die nog maar net begonnen is, want de verhuurderheffing zal de komende jaren toenemen tot € 1,7 miljard (€ 800 per woning) per jaar. Zo komt de betaalbaarheid van huurwoningen meer en meer in het gedrang, terwijl de markt voor koopwoningen, een extra zetje krijgt. Dat de rekening hiervan komt te liggen bij huishoudens met een lager middeninkomen wordt dan ook steeds duidelijker.

Hoge woonquotes  

Ongeveer een week voor de verkiezingen presenteerde de IVBN een rapport waarin wordt aangetoond dat Nederland zeer aantrekkelijk is voor beleggers in duurdere huurwoningen. In een interview naar aanleiding van dit rapport meldt de IVBN dat middeldure huurwoningen goed te betalen zijn voor huishoudens met lagere middeninkomens. De gehanteerde norm daarbij luidt dat het inkomen vier maal zo hoog is als huurprijs. Dit betekent dat een huurprijs van € 700 per maand (€ 8.400 per jaar) betaalbaar is voor huishoudens met een inkomen van € 33.600 per jaar. Daar blijft netto zo’n € 1.950 per maand van over mits je geen pensioenpremie betaalt. Tel je bij de huurprijs van € 700 ook een energielast van € 150 per maand op, dan resulteert dit in een woonquote meer dan 40%.

Dé woningmarkt bestaat niet

Ik geloof best dat er mensen zijn die er veel geld voor over hebben om op de meest gewilde plekken in het land te wonen. De woningmarkt van steden als Utrecht en Amsterdam zal, mits de woning in de juiste wijk ligt, moeiteloos huurprijzen boven de € 700 per maand verdragen. Maar in 80% van ons land vertoont de lokale woningmarkt een heel ander beeld. Daar staan namelijk voldoende koopwoningen met een prijs van maximaal € 140.000 te koop. En een dergelijke koopprijs betekent een maandelijks bedrag aan rente en aflossing van nog geen € 500 netto. Zelfs als we hier een bedrag van € 100 per maand voor onderhoud bij optellen is de bewoner in dat geval € 100 per maand goedkoper uit ten opzichte van huren. Bovendien ‘spaart’ de eigenaar-bewoner ongemerkt door zijn maandelijkse aflossing van de hypotheek.

Huurders op de vlucht

Maar de woonconsument is natuurlijk niet gek, het sentiment op de markt voor koopwoningen is na zeven magere jaren al aardig gedraaid. Van verschillende corporaties hoor ik dat de verkopen het afgelopen halfjaar stevig zijn aangetrokken. Tegelijkertijd hoor ik daar medewerkers in toenemende klagen over leegstand en een sterke verhuisbeweging bij huurwoningen duurder van € 550 - € 600 per maand.

Zo keert de wal dus het schip. Terwijl landelijke politici gesteund door de roeptoeter van de IVBN geloven dat mensen op grote schaal bereid zijn om op grote schaal woonquotes van meer dan 40% op te hoesten, kiest de consument eieren voor zijn geld en vlucht weg uit de huursector. Dit lijkt des te zuurder voor de mensen die niet kunnen vluchten, omdat ze te oud zijn voor een hypotheek of een weinig stabiel inkomen hebben. Voor hen zal het steeds moeilijker worden om de maandelijks huurnota, inclusief de verhuurderheffing, te betalen. Zij betalen letterlijk de rekening. Net zo lang tot de wal het schip keert.

Over onze blog.

In deze blog bespreken wij als team van OpMaat regelmatig onze ervaringen als aanbieder van verkoopoplossingen zoals Koopgarant en Koopstart.

Reacties

  • Geen reacties

Plaats een reactie

Voer hier het woord in zoals getoond in de afbeelding. Dit is op spam tegen te gaan. Kunt u het woord niet lezen? Vernieuwen