Over OpMaat

OpMaat biedt verkoopoplossingen zoals Koopgarant en KOOPstart aan woningcorporaties en ontwikkelaars en levert hierbij kennis, advies, ondersteuning, contracten en trainingen. 

De meeste dromen zijn bedrog

Auteur:

Rein Bakker

17-12-20152 reacties

Hoewel ik niet bepaald een fan ben van de muziek van Marco Borsato kies ik de titel van één van zijn hits als kop van mijn blog. Want ondanks dat we n allemaal wel weten dat dromen bedrog zijn, verbaas ik mij toch regelmatig over de mate waarin vastgoed-professionals vasthouden aan hun dromen. Bijvoorbeeld als het gaat om de onterechte angst voor gedwongen massale terugkoop van Koopgarantwoningen. Juist de flexibele inzet van Koopgarant werpt nu zijn vruchten af.

"Het spook van 100 woningen"

Onder deze titel schreef ik een aantal jaren geleden al eens een blog over de angst bij toezichthouders en vastgoedprofessionals over het risico van grootschalige (gedwongen) terugkoop van Koopgarantwoningen. “Stel je toch eens voor dat al onze 100 Koopgarantwoningen tegelijk voor terugkoop worden aangeboden, wat moeten wij dan doen?” Ik kon praten als brugman en op basis van gedegen extern onderzoek aantonen dat de kans op zo’n scenario verwaarloosbaar klein is, de angst bleef. Angst om op een dag te ontwaken uit een boze droom die “Terugkoop Koopgarant”heet.

Woningmarktcrisis = weinig terugkopen

Sinds de start van Koopgarant zijn we ruim 10 jaar verder. Een periode waarin verspreid over heel Nederland zo’n 35.000 Koopgarantwoningen zijn verkocht. Een flinke portefeuille die de woningmarktcrisis van de afgelopen jaren goed doorstaan heeft. Want hoewel er door de daling van de huizenprijzen veelvuldig met verlies is teruggekocht bleef het aantal terugkopen juist beperkt. Sterker nog, het aantal terugkopen lag zonder uitzondering een stuk lager dan je, op grond van het normale aantal transacties in voorgaande jaren, zou verwachten. Logisch als je je realiseert dat een verkoop met verlies de kopers niet automatisch verlost van hun eigen woningschuld. En extra logisch wanneer je weet dat mensen een hekel hebben aan verlies en dit altijd proberen te vermijden.

Inderdaad bedrog

Nu de markt aantrekt zien we bij OpMaat, helemaal volgens onze verwachting, het aantal terugkopen door de corporaties juist aantrekken. Huiseigenaren hebben vertrouwen en zien weer kansen op de woningmarkt. Ze kunnen zich een duurdere woning veroorloven en maken een volgende stap in hun wooncarrière. Op de herstelde woningmarkt blijkt ook dat de teruggekochte woningen voor de corporatie geen enkel probleem vormen. Ze zijn doorgaans prima verkoopbaar, al dan niet opnieuw met Koopgarant of Koopstart. Voor veel corporaties bieden deze terugkopen bovendien onverwachte voordelen. Nu de vraag naar sociale huur sterk is toegenomen kunnen zij hun woningaanbod immers gemakkelijk vergroten door de teruggekochte woningen te gaan verhuren. Daarmee is de flexibele inzet van Koopgarant realiteit en is de boze droom inderdaad bedrog gebleken.

Over onze blog.

In deze blog bespreken wij als team van OpMaat regelmatig onze ervaringen als aanbieder van verkoopoplossingen zoals Koopgarant en Koopstart.

Reacties

 • Ad van Winsen
  17-12-2015
  Rein,
  Helemaal eens met je verhaal. Wij zijn overigens geen corporatie met deze angsten en boze dromen.
  Groet
  Ad
 • Ad van Winsen
  17-12-2015
  Rein,
  Helemaal eens met je verhaal. Wij zijn overigens geen corporatie met deze angsten en boze dromen.
  Groet
  Ad

Plaats een reactie

Voer hier het woord in zoals getoond in de afbeelding. Dit is op spam tegen te gaan. Kunt u het woord niet lezen? Vernieuwen