Over OpMaat

OpMaat biedt verkoopoplossingen zoals Koopgarant en KOOPstart aan woningcorporaties en ontwikkelaars en levert hierbij kennis, advies, ondersteuning, contracten en trainingen. 

De wortels van ons feilbare denken

Auteur:

Rein Bakker

12-02-20130 reacties

In mijn vorige blog introduceerde ik het werk van de psycholoog Daniel Kahneman. Ik vond hierin een aanvulling op de gangbare economische theorieën. In deze blog ga ik in op de kern van veel van het werk van Kahneman: elk mens heeft twee verschillende vormen van denken.

Twee systemen

Kahneman stelt dat het denken in ons hoofd op twee fundamenteel verschillende manieren kan plaatsvinden. De 1e manier van denken, “systeem 1” genaamd, wordt normaal gesproken gezien als het intuïtieve denken. Dit gaat aan het werk als u bijvoorbeeld de som 2 x 2 moet ‘uitrekenen’. Zonder na te denken schiet het antwoord 4 u te binnen. Uw 2e manier van denken, “systeem 2” genaamd, gaat aan de slag als u de opgave 24 x 18 moet oplossen. U ziet weliswaar direct dat dit een vermenigvuldiging is, maar waarschijnlijk gaat u aan de slag met papier of in uw hoofd om het juiste antwoord (432) uit te rekenen.

Een lui systeem

In tegenstelling tot de 1e berekening, kost de 2e berekening u moeite. Tijdens de berekening slaat u gegevens op in uw hoofd en houdt u bij waar u in uw berekening bent gebleven. Het is duidelijk dat dit vraagt om concentratie en mentale inspanning. Deze inspanning wordt ook van u gevraagd in onderstaande vraag: welk van de 2 lijnen is het langst?

     -----
    >-------<

Kijkt u oppervlakkig en oordeelt u intuïtief, dan lijkt de bovenste lijn langer dan de onderste. Maar dit is een illusie, want als u goed kijkt ziet u dat uw intuïtie u hier bedriegt: beide lijnen zijn even lang. Hier zien we een belangrijke eigenschap van systeem 2: het is een lui systeem. In eerste instantie treedt uw systeem 1 in werking. Pas als u moeite doet om uw luie systeem 2 te activeren, ziet u dat schijn hier bedriegt.

Cognitief gemak

In ons dagelijks leven voeren we voortdurend talloze berekeningen en inschattingen uit in systeem 1. Gelukkig maar, want stelt zich u eens voor dat u elke dag opnieuw moest nadenken over de volgorde van handelingen als u de deur uit gaat op weg naar werk of school. Zolang alles gaat zoals u dat gewend bent, is er sprake van cognitief gemak. De wereld om u heen komt u bekend voor. Maar dit verandert bijvoorbeeld abrupt als u bedreigd wordt. U mobiliseert systeem 2. En u moet nadenken over zaken als: hoe kom ik hier van af, of: hoe groot is de dreiging?

Ons dagelijks leven

We doen dus het liefst zo veel mogelijk op basis van gewoonte en intuïtie met ons systeem 1. Alleen als het niet anders kan, zal ons systeem 2 aan het werk gaan. Maar we weten nu: dit is een lui systeem. Het gevolg is dat we geneigd zijn om complexe situaties zeer snel te beoordelen en ‘af te doen’  in systeem 1 met onze intuïtie. Dat gaat vaak goed maar soms ook ontzettend fout. Een “mooi” voorbeeld waarin er gemakkelijk met het verkeerde systeem gekozen wordt is uw impulsaankoop in de supermarkt. Daar is deze week de koffie in de aanbieding en dus 25% goedkoper. U wil profiteren van deze buitenkans en slaat vier pakken koffie in. Maar thuis gekomen realiseert u zich helaas dat uw huisgenoten nauwelijks koffiedrinken en ook herinnert u zich nu dat u de koffie van dat andere merk eigenlijk lekkerder vindt.

Ondertussen op de woningmarkt

We worden elke dag overspoeld met negatieve berichten over de woningmarkt. Als u ooit van plan was om uw eerste huis te kopen dan is het nu een slechte tijd en bovendien veel slechter dan in 2008. Hoewel, als u even nadenkt kunt u gemakkelijk concluderen dat woningen ruim 20% betaalbaarder zijn dan in 2008. De prijzen en de hypotheekrente zijn immers gedaald. En als het meezit is uw inkomen in de afgelopen jaren juist gestegen, al was het maar om de inflatie bij te houden.

Over onze blog.

In deze blog bespreken wij als team van OpMaat regelmatig onze ervaringen als aanbieder van verkoopoplossingen zoals Koopgarant en Koopstart.

Reacties

  • Geen reacties

Plaats een reactie

Voer hier het woord in zoals getoond in de afbeelding. Dit is op spam tegen te gaan. Kunt u het woord niet lezen? Vernieuwen