Over OpMaat

OpMaat biedt verkoopoplossingen zoals Koopgarant en KOOPstart aan woningcorporaties en ontwikkelaars en levert hierbij kennis, advies, ondersteuning, contracten en trainingen. 

Het is niet wat het lijkt

Auteur:

Rein Bakker

16-10-20130 reacties

Herinner je je Youri en Svetlana nog? De leraar VMBO en de webdeveloper, die voor € 950 per maand een vrije sector appartement huren. Nu ze allebei binnenkort 30 jaar worden, zouden ze graag een woning willen kopen. Het probleem is alleen dat sparen voor hun woningaankoop, dankzij hun verplichte pensioenbijdrage en het aflossen van hun studieschuld, vrijwel onmogelijk is. Maar wat Youri en Svetlana steeds meer dwarszit is dat Minister Blok graag roept dat wonen in ons land helemaal niet duur is in vergelijking met ons omringende landen. Hij vertelt helaas het halve verhaal, zo merkten ze al snel nadat ze zelf gingen rekenen.

Oom Günter en tante Birgit

Kort geleden ontmoette Youri zijn Duitse oom en tante tijdens een familiereünie in Münster. Al snel ging het gesprek over de prijs van huizen en de hoogte van de huur. Oom Günter vertelde dat hij en tante Birgit samen ongeveer € 32.000 per jaar verdienen. Youri reageerde nogal brutaal toen hij vroeg waar oom Günter dan die nieuwe VW Golf van betaalde. Zijn verbazing was groot: oom Günter rekende voor dat een VW Golf in Duitsland goedkoper is dan een VW Polo in Nederland. Bovendien wist hij Youri te vertellen dat het besteedbaar netto inkomen in Duitsland 74% van het bruto inkomen bedraagt, terwijl dit in Nederland bij een modaal inkomen ruim 60% is. Qua woonlasten bleken de verschillen met Nederland ook opvallend. Zo kost een eengezinswoning met een woonoppervlak van 90m2 in Duitsland zo’n € 500 huur per maand. Als Youri zijn oom en tante vertelt dat Svetlana en hij bijna twee maal zo veel betalen voor hun vrije sector huurappartement, reageren zij vol ongeloof. Verbaasd neemt Youri daarna afscheid en besluit dat hij thuis in Nederland alles nog eens goed zal narekenen.

Neef Jef en Julienne

Nog voordat Youri zijn rekensommen heeft gemaakt komt hij zijn Vlaamse neef Jef  tegen op de verjaardag van zijn vader. Opnieuw gaat het gesprek met Jef, die in de buurt van Brugge samenwoont met Julienne, al snel over huizen. Hoewel de meeste Vlamingen ‘met een baksteen in hun maag’  geboren zijn en bij voorkeur zelf hun woningen bouwen, blijken Jef en Julienne al een paar jaar tevreden huurders. Youri kan zich dit goed voorstellen als Jef hem vertelt dat een doorsnee rijtjeswoning met drie slaapkamers in zijn woonplaats rond de € 600 huur per maand kost. En dat terwijl het besteedbaar inkomen voor de modale werknemer ruim 65% bedraagt. Youri herinnert zich direct dat dit besteedbaar inkomen, net als in Duitsland, hoger is dan in Nederland. Het gesprek kabbelt nog een tijdje voort over politiek en de nieuwe Vlaamse koning. Youri gaat wat eerder naar huis dan anders. Hij heeft zich voorgenomen om alle informatie thuis direct te gaan narekenen.

De sommen van Youri

Als leraar op het VMBO is Youri gewend om moeilijke zaken zo eenvoudig mogelijk op te schrijven. Na een paar avonden puzzelen en rekenen komt hij tot de volgende vergelijking tussen inkomens en woonlasten in Nederland, België en Duitsland. Om het zuiver te houden vergelijkt Youri dit met de huur een aantal doorsnee eengezinswoningen op Funda. De gemiddelde huurprijs hiervan bedraagt in zijn regio zo’n € 850 per maand.

Bruto inkomen

Netto besteedbaar

huurprijs
modale eengezinswoning

Nederland

€ 2.800 

 60% / €1.800   

 € 850 per maand

Duitsland

 € 2.800 

 74%/  €2.100   

 € 500 per maand

Belgie


 € 2.800 

 65% / €1.900   

 € 600 per maand


Youri is geen belastingexpert en heeft wel wat lichte twijfels bij zijn berekeningen van het netto besteedbaar inkomen. De verschillen in huurprijs zijn echter zo groot dat hij het eigenlijk niet kan geloven. Na aftrek van de maandelijkse huur houdt een Duitser met een modaal inkomen zo’n € 1.600 per maand over om van te leven. En hoewel zijn Belgische familieleden wat slechter af zijn, houden zij met € 1.300 per maand nog steeds een stuk meer over dan Svetlana en hij. Weliswaar ligt hun netto inkomen in de praktijk wat hoger omdat ze tweeverdiener zijn, maar het verschil blijft opvallend groot.

Waarom het niet is wat het lijkt

De sommen van Youri brengen opvallende verschillen tussen besteedbaar inkomen en woonlasten aan het licht. Verschillen die vrij eenvoudig zijn op te sporen. Toch laten veel politici dit veelal buiten beschouwing als ze verkondigen dat wonen in Nederland goedkoop is en de huren meer marktconform moeten worden. Feit is dat de netto besteedbare inkomens in Duitsland en België hoger liggen dan in Nederland. Feit is ook dat daar ‘gewone’  eengezinswoningen veelal een markthuur hebben van € 500 - € 600 per maand. Dat maakt het ronduit discutabel dat markthuren in Nederland ruim anderhalf keer zo hoog zouden moeten liggen.


Met dank aan Baudouin Knaapen voor de gegevens over inkomens en woonlasten in België en Duitsland

Over onze blog.

In deze blog bespreken wij als team van OpMaat regelmatig onze ervaringen als aanbieder van verkoopoplossingen zoals Koopgarant en Koopstart.

Reacties

  • Geen reacties

Plaats een reactie

Voer hier het woord in zoals getoond in de afbeelding. Dit is op spam tegen te gaan. Kunt u het woord niet lezen? Vernieuwen