Over OpMaat

OpMaat biedt verkoopoplossingen zoals Koopgarant en KOOPstart aan woningcorporaties en ontwikkelaars en levert hierbij kennis, advies, ondersteuning, contracten en trainingen. 

Huren is geen delen

Auteur:

Rein Bakker

24-06-20140 reacties

Veel deskundigen zijn het er over eens: we staan aan de vooravond van een enorme maatschappelijke verandering. Jongere generaties hechten veel minder aan bezit dan voorheen. Kopen is uit, delen is in. Voor het gemak wordt deze trend ook naar de woningmarkt vertaald: jongeren zouden massaal de voorkeur geven aan huren boven kopen. Is hier sprake van een trendbreuk, of zien we wat anders en is het kopen van een woning op een goed bereikbare locatie nog steeds een verstandig besluit?

Flexibel met Peerby

Onlangs maakte ik kennis met de ‘Peerby’. Via deze website kunnen je spullen, denk aan een boormachine, hogedrukreiniger of ladder uitlenen aan of lenen van je buren. Het internet leidt tot een nieuwe trend: delen in plaats van bezitten. Als bezit minder belangrijk wordt, is het verleidelijk om deze trend door te trekken naar de woningmarkt. Waarom zouden jongeren nog een woning kopen als ze niet langer hechten aan bezit? Bovendien flexibiliseert de arbeidsmarkt in hoog tempo en dan is het bezitten van een onroerende stapel stenen eerder een last dan een lust. Zo bezien lijkt sprake van een gouden toekomst voor de huurwoning. Want als je van baan verandert hoef je alleen maar je huur op te zeggen en je verhuist gemakkelijk en met weinig kosten, het werk achterna.

Een kwestie van geld

Met het autobezit lijkt sprake te zijn van dezelfde trend, huren (Greenwheels) of delen (Snappcar) in plaats van het bezit van een eigen auto. Bij toeval viel mijn oog vorige week op de uitkomsten van een onderzoek naar de oorzaken van het afnemend autobezit onder  jongeren. Ik had verwacht ook hier als hoofdoorzaak te lezen “kopen is uit, delen is in”. Maar dit bleek niet het geval. Het onderzoek liet zien dat jongeren de laatste jaren inderdaad minder vaak zelf een auto bezitten maar dat dit vooral een financiële kwestie is. De jongere van vandaag heeft simpelweg minder geld te besteden dan de jongere van 10 jaar geleden.

Uitstel

Het zou mij niet verbazen als er sprake is van een vergelijkbare ontwikkeling op de woningmarkt. Jongeren willen wel kopen maar doen dit om verschillende redenen (nog) niet. Een reden om niet te kopen is bijvoorbeeld het niet kunnen krijgen van een hypotheek door een flexibele arbeidsrelatie. En nu de financiering van bijkomende aankoopkosten sterk is ingeperkt, blijken veel jongeren er ook voor te kiezen om eerst een paar jaar te sparen alvorens te kopen. Er is dus sprake van uitstel en niet van afstel. Uiteindelijk willen de meeste jongeren graag investeren in een eigen woning. Die moet dan wel op een goede plek, dus dicht bij infrastructurele voorzieningen liggen. Bij een verandering van baan in de toekomst, moet ook de nieuwe werkplek goed bereikbaar zijn.

Een woning is geen gereedschap

Het grote verschil tussen de woning en de boormachine of grasmaaier op Peerby zit natuurlijk in het gebruik. Je woning gebruik je 365 dagen per jaar, een boormachine gebruik je 364 dagen per jaar niet. Feit is ook dat de arbeidsmarkt flexibiliseert. Maar of dit leidt tot afnemend eigen woningbezit bij jongere generaties betwijfel ik. Het internet maakt het namelijk mogelijk om op allerlei plekken te werken. De noodzaak om vanwege het werk regelmatig te verhuizen is daardoor flink afgenomen. Een goede fysieke infrastructuur voor die dagen dat je wel op kantoor moet zijn, is hiervoor onontbeerlijk. Zo bezien is het bezit van een eigen woning, dicht bij stedelijke voorzieningen, een prima investering.

 

 

 

Over onze blog.

In deze blog bespreken wij als team van OpMaat regelmatig onze ervaringen als aanbieder van verkoopoplossingen zoals Koopgarant en Koopstart.

Reacties

  • Geen reacties

Plaats een reactie

Voer hier het woord in zoals getoond in de afbeelding. Dit is op spam tegen te gaan. Kunt u het woord niet lezen? Vernieuwen