Over OpMaat

OpMaat biedt verkoopoplossingen zoals Koopgarant en KOOPstart aan woningcorporaties en ontwikkelaars en levert hierbij kennis, advies, ondersteuning, contracten en trainingen. 

Koopstart: verantwoord verkopen aan middeninkomens

Auteur:

Rein Bakker

15-04-20140 reacties

Lagere middeninkomens hebben doorgaans weinig te kiezen op de woningmarkt. In grote delen van het land zijn sociale huurwoningen niet beschikbaar en zijn vrije sector- of koopwoningen niet of nauwelijks betaalbaar. In de afgelopen jaren is Koopgarant een prima en gewild alternatief gebleken. Maar de terugkoopregeling van Koopgarant blijkt niet altijd wenselijk of doelmatig. Van de makers van Koopgarant is nu een nieuw model voor Verkoop onder Voorwaarden beschikbaar: Koopstart.

Koopstart

Vanaf deze week gaan 10 woningcorporaties woningen verkopen met Koopstart. Koopstart is een nieuw verkoopmodel van Stichting OpMaat, de organisatie achter Koopgarant. Koopstart maakt het mogelijk voor starters en lagere middeninkomens om een woning met maximaal 25% korting te kopen. Bij doorverkoop rekenen zij de korting en een deel van de waardeontwikkeling af met de corporatie. Tussentijds afrekenen is ook mogelijk. Koopstart is alleen beschikbaar voor kopers die zonder de korting de woning niet kunnen kopen. Hierdoor blijft het verstrekken van korting beperkt tot de doelgroep en wordt prijsbederf voorkomen. Nu de woningmarkt weer aantrekt, is Koopstart voor corporaties een verantwoorde oplossing om woningen te verkopen.

Huren of kopen

Door de economische crisis, onzekere toekomstverwachingen en dalende woningprijzen, bleven de potentiële kopers de afgelopen jaren massaal weg op de woningmarkt. Nu het economsiche tij keert en woningen mede door de lage rente ruim 35% betaalbaarder zijn dan in 2008, verandert ook het sentiment onder woningzoekenden. Kopen is zo gek nog niet, zeker bij de sterk gestegen (en stijgende) huren.

Reken even mee

Stel uw klant verdient € 34.000 per jaar en is op zoek naar een nette eengezinswoning met ruim 90m2 woonoppervlak. In de huur betaalt hij bij uw corporatie dan al gauw ruim € 600 per maand, mits zo’n woning beschikbaar is en niet eerst 10 jaar woonduur moet zijn opgebouwd. In de particuliere huur kost deze woning als gauw € 800 per maand, wat voor uw klant resulteert in een onacceptabele woonquote van ruim 40%.

Als uw klant dezelfde woning met Koopstart kan kopen waarbij uw corporatie 25% koperskorting verstrekt kan hij een stuk goedkoper uit zijn. Stel dat woning in ons voorbeeld een marktwaarde heeft van € 160.000 dan resulteert dit een Koopstartprijs van € 120.000. Sluit de koper een hypotheek van € 125.000, dan levert hem dit (bij 4% rente) een maandlast op van € 460 netto per maand. Zelfs als we daarnaast rekenen met € 140 per maand voor onderhoud en eigenaarslasten, dan is dit voor de koper een zeer aantrekkelijke aanbod. Want niet alleen zijn de maandlasten gelijk of lager, ze nemen de komende jaren ook nauwelijks toe. Bovendien heeft de koper na 10 jaar zo’n € 25.000 afgelost op zijn hypotheek.

Ontwikkeling en beschikbaarheid

Koopstart is samen met een kopgroep van 10 corporaties ontwikkeld. Om er voor te zorgen dat de korting alleen bij die kopers terecht komt die de korting daadwerkelijk nodig hebben, wordt elke potentiele koper financieel getoetst. Als het inkomen hoog genoeg is om zonder korting te kopen, dan is Koopstart niet beschikbaar. Zo wordt prijsbederf voorkomen.

Koopstart is goedgekeurd Belastingdienst, NHG en het ministerie van BZK. Enkele grote banken en verzekeraars verstrekken hypotheken voor Koopstart. Koopstart is direct beschikbaar voor de verkoop van bestaande woningen. Daarmee hebben woningzoekenden met lagere middeninkomens een nieuwe mogelijkheid om met een acceptabele woonquote hun woonwensen te realiseren.   

Over onze blog.

In deze blog bespreken wij als team van OpMaat regelmatig onze ervaringen als aanbieder van verkoopoplossingen zoals Koopgarant en Koopstart.

Reacties

  • Geen reacties

Plaats een reactie

Voer hier het woord in zoals getoond in de afbeelding. Dit is op spam tegen te gaan. Kunt u het woord niet lezen? Vernieuwen