Over OpMaat

OpMaat biedt verkoopoplossingen zoals Koopgarant en KOOPstart aan woningcorporaties en ontwikkelaars en levert hierbij kennis, advies, ondersteuning, contracten en trainingen. 

Over duurzaam handelen en schuttingen

Auteur:

Rein Bakker

02-07-20131 reacties

Over duurzaam handelen en schuttingen

Bij duurzaamheid denken de meeste mensen aan zaken als schone energie en het ontzien van ons milieu bij het produceren van goederen. Maar duurzaamheid gaat verder. Het gaat er ook om dat je handelt met respect voor je omgeving en met een open oog naar de toekomst. Duurzaam handelen begint met duurzaam denken en jezelf afvragen: Wat is het effect van mijn handelen op de langere termijn?

De duurzame corporatie

Veel corporaties zijn terecht bezig om het begrip duurzaamheid in de eigen organisatie handen en voeten te geven. Veel beleidsplannen staan dan ook vol met zaken als het terugdringen van energieverbruik van de woningen, ‘labelstappen’ en duurzaam materiaalgebruik. Toch moet  duurzaamheid bij corporaties volgens mij veel verder gaan. Wat te denken van de corporatiebestuurder die rond rijdt in zijn Range Rover met energielabel D? Dat kan volgens mij een stuk energiezuiniger en doet bovendien minder wenkbrauwen fronsen. Bovendien begint de echte verandering bij jezelf: wil je een duurzamere samenleving, begin bij jezelf! Zet zonnepanelen op je dak of ruil je auto in voor een kleiner en zuiniger type. Volgens  deTriodos bank is klein immers het nieuwe groot.

Verkoop gaat verder dan de schutting

Ook het verkopen van woningen kan op gespannen voet staan met duurzaamheid. Welke woningen bied je als corporatie te koop aan? De jaren ’30 woningen met een twijfelachtige fundering of het complex woningen uit de jaren ’80 dat twee jaar terug nog is voorzien van HR++-glas? Kort gezegd komt het er op neer dat je als corporatie het verkopen van woningen inbedt in een duurzaam portfoliobeleid. Het betekent ook dat je de te verkopen woningen niet ‘over de schutting gooit’  en een extern makelaar volledig verantwoordelijk maakt voor de uitvoering van je verkoopbeleid. Of, wat in toenemende mate schijnt te gebeuren, dat de corporatie haar te verkopen woningen bewust erg laag laat taxeren en daarna nog eens 10% korting (zonder voorwaarden) verstrekt. Stel je eens voor dat je particuliere eigenaar in die straat bent en je woning al een jaar te koop hebt staan.

Begin bij jezelf

Hoewel duurzaamheid een breed begrip is, is het volgens mij gemakkelijk te vertalen in concreet en dagelijks handelen. Gewoon door jezelf steeds de vraag te stellen wat je voorgenomen actie zal betekenen voor de (eigen) omgeving. En als klein het nieuwe groot is, dan is wellicht ook de vraag gerechtvaardigd wat de ideale omvang is voor de corporatie, gelet op haar werkgebied en lokale opgave. Maar daarover meer in mijn volgende blog. De komende drie weken hoop ik te kunnen genieten van ‘duurzaam mooi zeilweer.’

Over onze blog.

In deze blog bespreken wij als team van OpMaat regelmatig onze ervaringen als aanbieder van verkoopoplossingen zoals Koopgarant en Koopstart.

Reacties

  • Smithe5
    23-05-2014
    what are some really good and popular websites for blogging? ?? . efekdfdffakbkdbb

Plaats een reactie

Voer hier het woord in zoals getoond in de afbeelding. Dit is op spam tegen te gaan. Kunt u het woord niet lezen? Vernieuwen