Over OpMaat

OpMaat biedt verkoopoplossingen zoals Koopgarant en KOOPstart aan woningcorporaties en ontwikkelaars en levert hierbij kennis, advies, ondersteuning, contracten en trainingen. 

Snel verkocht met Koopstart

19-01-2016

Maar liefst 12 woningen zijn binnen 6 weken verkocht met Koopstart. In Waddinxveen is er zelfs een wachtlijst voor Koopstartnieuwbouwwoningen ontstaan. Vooral starters grijpen hun kans. We spraken met Peter Immers (BPD Ontwikkeling) en Jennifer de Rooij, verkopend makelaar van De Pater Makelaardij, over de keuze voor Koopstart en de succesvolle start van de verkoop. Sanne van Vliet, één van de eerste kopers, licht toe wat haar afwegingen waren bij het kopen van een Koopstartwoning

Park Triangel

BPD ontwikkelde samen met de gemeente Waddinxveen het concept van Park Triangel: een centraal park met daar omheen kleinere buurtjes met in totaal 2700 woningen en veel voorzieningen, waaronder een station. Daarbij ontwikkelt BPD een deel van de woningen met Koopstart. 

Koopstart maakt kopen betaalbaar

BPD heeft met de gemeente de afspraak gemaakt om de betaalbaarheid van het bereikbare koopsegment (475 woningen) te vergroten door toepassing van een variant van Maatschappelijk Gebonden Eigendom (MGE). BPD koos voor Koopstart omdat het voldeed aan de eisen. Peter Immers: “Voor de ontwikkelaar heeft dit product het voordeel dat de korting, die op de VON-prijs wordt gegeven, niet op de balans hoeft te worden opgenomen. Voor de kopers is Koopstart eenvoudig uit te leggen, in tegenstelling tot de starterslening waar veel voorwaarden worden gesteld. Daarnaast zorgt Koopstart voor een verbreding van de doelgroep en is dus geen concurrent van het andere aanbod. Door dit product kunnen kopers eerder kopen, wat zonder Koopstart niet mogelijk was geweest.” Dit wordt bevestigd door Sanne van Vliet, 21-jaar en starter op de woningmarkt: “Wij hebben voor deze woning gekozen omdat het nieuwbouw is. Omdat wij starters zijn is de Koopstartregeling ideaal: zo kunnen wij toch een groter huis kopen voor een mooi bedrag. Kopen is nu heel lastig voor kopers en Koopstart maakt het toch aantrekkelijker. Het voordeel bij het terugbetalen van de korting is dat het niet uitmaakt wanneer je het terugbetaalt én het is rentevrij.”

Duidelijke regeling

De starterswoningen waren in eerste instantie met de Starterslening beschikbaar gesteld. Nadat 50% hiermee verkocht was, liep de verkoop snel terug. “Na het invoeren van de Koopstartregeling zijn de eengezinswoningen in snel tempo voor 100% verkocht,”  aldus Jennifer de Rooij, “er ontstond zelfs een wachtlijst.” Volgens Jennifer vinden aspirant-kopers de regeling duidelijk, zonder addertjes onder het gras en durven zij met een gerust gevoel hun eerste woning te kopen: “Tot de terugbetaling van de korting, bij verkoop of tussendoor, betaalt de koper geen rentelast over het kortingsbedrag. Dit geeft hen meer zekerheid over hun financiële lasten voor de komende jaren én lagere woonlasten. ”Een nadeel vindt zij de onzekerheid over hoe de markt er op het moment van verkoop uitziet: “Bij verkoop vindt namelijk winstdeling plaats tussen koper en verkoper. Dit kan positief maar ook negatief uitpakken.” Ook koper Sanne van Vliet maakt zich hier wel zorgen over: “Bij verkoop moet eerst een taxatie gedaan worden. De korting is bepaald over de waarde van een leeg huis en wij moeten de waardeverandering ook delen als we er in hebben geïnvesteerd.” Ook zou Sanne liever zien dat de korting in termijnen kan worden terugbetaald.

Perspectieven voor de verkoop

In mei/ juni worden in de volgende fase opnieuw 64 Koopstartwoningen aangeboden. “Dan zal blijken of het product Koopstart ook structureel een succes zal zijn. Daarna hebben we nóg zo’n 400 woningen te gaan”, aldus Peter. Sanne kan het andere starters zeker aanraden om met Koopstart te kopen:“ondanks een paar nadelen, blijft het toch aantrekkelijk.” De wachtlijst voor Koopstartwoningen bij De Pater Makelaardij biedt zeker een goed perspectief voor de volgende verkoop!