Als je een woning koopt met KoopGarant, betekent dit dat je het koopt voor een lagere prijs dan de marktwaarde. Bovendien heb je de garantie dat de corporatie of ontwikkelaar de woning binnen drie maanden van je terugkoopt. Is dit mogelijk interessant voor jou? Dan is het handig om te weten waar je terecht kunt en hoe het allemaal werkt.

 

Wie verkopen KoopGarant-woningen?

Als wilt weten welke woningcorporaties en projectontwikkelaars er mogelijk KoopGarant-woningen verkopen, dan is er een lijst van bedrijven die een licentie KoopGarant hebben. Dit biedt geen garantie dat zij momenteel ook woningen te koop aanbieden. Houd hiervoor het lokale aanbd in de gaten.

 

Taxatie en koopprijs

Bij het kopen van een KoopGarant-woning is het belangrijk om een correct uitgevoerde taxatie te krijgen. Een onafhankelijke taxateur stelt de getaxeerde marktwaarde vast en maakt een gevalideerd taxatierapport. Bij het kopen van de woning krijgt je vervolgens van de corporatie of ontwikkelaar een 'koperskorting' op deze getaxeerde marktwaarde. Het taxatierapport ontvang je bij de aankoop van de woning. Lees meer over de eisen die zijn gesteld aan de taxatie.

 

De KoopGarant koopovereenkomst

Als je interesse hebt in een woning met KoopGarant, kun je de woning eerst bezichtigen. Daarna kan de verkoopmedewerker of makelaar je in een gesprek alles uitleggen over de prijsverlaging, de koopprijs, de terugkoopregeling en de voorwaarden van KoopGarant. De afspraken over de aankoopprijs, de terugkoop en de taxatiewaarde van de woning worden vastgelegd in de koopovereenkomst. Met de ondertekening van deze overeenkomst verplicht je je in principe tot het kopen van de woning. De wettelijke bedenktijd van 3 werkdagen geldt ook voor een KoopGarant-koopovereenkomst. 


Ontbindende voorwaarden

De gebruikelijke ontbindende voorwaarden zijn ook van toepassing bij een KoopGarant-woning. Dat betekent dat je een aantal weken de tijd hebt om de financiering rond te krijgen. Mocht dat niet lukken, dan vervalt de overeenkomst alsnog.

 

Financiering van KoopGarant

Een KoopGarant-woning koop je met eigen geld, een hypotheek of een combinatie van beide. Je bent daar geheel vrij in. Ook de rentevastperiode en het soort hypotheek bepaal je zelf. De hypotheekrente is gewoon fiscaal aftrekbaar. De hypotheek is wel aan een maximum gebonden. Bij veel corporaties en ontwikkelaars moet je de woning financieren met Nationale Hypotheek Garantie (NHG, zie ook www.nhg.nl). Op deze manier is je hypotheek gegarandeerd afgestemd op je persoonlijke situatie. Bovendien betaal je een lagere rente dan zonder NHG. Wanneer je onverhoopt en buiten je schuld in financiƫle problemen komt, dan zoekt de NHG samen met jou naar een passende oplossing.

 

Kosten koper

Bij een bestaande woning, betaal je als koper meestal de 'kosten koper': dat zijn de notariskosten voor de overdracht en 2% overdrachtsbelasting. Bij een nieuwbouwwoning maken deze kosten deel uit van de verkoopprijs. De kosten van financiering komen altijd voor jouw rekening. Het gaat dan o.a. om de advieskosten voor de hypotheek, de premie voor de Nationale Hypotheek Garantie en de notariskosten voor de hypotheekakte. Voor een bestaande woning geldt als richtlijn dat de bijkomende kosten in totaal ongeveer 5% van de koopsom bedragen.

 

Overdracht

Nadat je de financiering hebt geregeld, kan de overdracht bij de notaris plaatsvinden.