Heb je belangstelling voor het kopen van een woning met KoopStart? Dan is het belangrijk om te weten hoe dit werkt en waar je terecht kan.

Ontwikkelaars, corporaties en sommige gemeenten bieden KoopStart-woningen aan voor starters. Dit zijn soms bestaande en meestal nieuwbouwwoningen. Als je interesse hebt in een woning die met KoopStart wordt aangeboden, maak je een afspraak voor een bezichtiging met een verkoopmedewerker of makelaar van de aanbieder (projectontwikkelaar, woningcorporatie of gemeente). Zij kunnen je meteen alles uitleggen over het kopen met KoopStart en aangeven of je hiervoor in aanmerking komt.


Wil je weten welke aanbieder van KoopStart er zijn? Kijk dan in de lijst van aanbieders.

Inkomenscheck

Of je in aanmerking komt voor de koperskorting bij de aankoop van een KoopStart- kán soms afhankelijk zijn van je inkomen. De woningcorporatie of projectontwikkelaar checkt dan je inkomen. Deze inkomenscheck zorgt er voor, dat een KoopStart-woning verkocht wordt aan kopers die de verlaagde prijs nodig hebben om een woning te kunnen kopen.

 

De KoopStart-koopovereenkomst

Wanneer je besluit de woning te kopen, sluit je met de verkoper een koopovereenkomst. Met de ondertekening van deze koopovereenkomst verplicht je jezelf tot het kopen van de woning. Je hebt als koper een bedenktijd van drie dagen. De wettelijke bedenktijd geldt alleen voor consumentkopers en niet voor de verkoper.

 

Ontbindende voorwaarden

Vaak staan er in de koopovereenkomst ontbindende voorwaarden. De meest voorkomende is de ontbindende voorwaarde voor de financiering. Dit houdt in, dat als de geldverstrekker je geen geldlening wil verstrekken, je de overeenkomst kunt ontbinden. Je moet dan afwijzing van een geldverstrekker overleggen. Hoe het precies gaat lees je in de koopovereenkomst.

 

Financiering

KoopStart-woningen financier je met een hypotheek, met eigen geld of een combinatie van beide. Als je met een hypotheek koopt, kun je zelf de rentevastperiode en het soort hypotheek bepalen. De hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar. De hypotheek is wel aan een maximum gebonden. De meeste geldverstrekkers stellen als voorwaarde dat deze met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt afgesloten. Zie ook www.nhg.nl.  Je betaalt een lagere rente als je een hypotheek met NHG afsluit. Wanneer je onverhoopt en buiten je schuld in de financiële problemen komt, dan zoekt NHG samen met jou naar een goede oplossing.

 

Kosten koper

Een nieuwbouwwoning koop je ‘vrij op naam’. Dat wil zeggen dat de verkoper de kosten van de overdracht voor zijn rekening neemt. Als je een bestaande woning koopt, betaal je als koper meestal de 'kosten koper'. Dat zijn onder meer de notariskosten voor de akte van levering en de overdrachtsbelasting. Als je een beroep doet op de startersvrijstelling betaal je geen overdrachtsbelasting.

Voorwaarden voor deze startersvrijstelling zijn:

  • je bent jonger dan 35 jaar
  • je hebt nog niet eerder gebruik gemaakt van de vrijstelling
  • de marktwaarde van de woning is niet hoger dan € 510.000 (in 2024).

De kosten van financiering komen altijd voor jouw rekening. Het gaat dan onder andere om de advieskosten voor de hypotheek, de premie voor de Nationale Hypotheek Garantie en de notariskosten voor de hypotheekakte. Bij bestaande woning bedragen de bijkomende kosten totaal ongeveer 5% van de koopsom.

Overdracht

Nadat je de financiering hebt geregeld, vindt de overdracht plaats bij de notaris. Vanaf dat moment ben je de eigenaar van de woning.