Wanneer je een bestaande of een nieuwbouwwoning koopt met KoopStart, betaal je een prijs die lager is dan de marktwaarde van de woning. Heb je belangstelling voor het kopen van een woning met KoopStart? Dan is het belangrijk om te weten hoe dit werkt en waar je terecht kan.
Ontwikkelaars, corporaties en sommige gemeenten bieden KoopStart-woningen aan voor starters. Dit zijn soms bestaande en meestal nieuwbouwwoningen. Als je interesse hebt in een woning die met KoopStart wordt aangeboden, maak je een afspraak voor een bezichtiging met een verkoopmedewerker of makelaar van de aanbieder (projectontwikkelaar, woningcorporatie of gemeente). Zij kunnen je meteen alles uitleggen over het kopen met KoopStart en aangeven of je hiervoor in aanmerking komt.
Wil je weten welke aanbieder van KoopStart er zijn? Kijk dan in de lijst van aanbieders.
Is KoopStart wel of niet iets voor jou?
Of je in aanmerking komt voor de koperskorting bij de aankoop van een KoopStart-woning kán soms afhankelijk zijn van je inkomen. De corporatie of ontwikkelaar checkt dan je inkomen en vermogen. Deze inkomenscheck zorgt ervoor dat een KoopStart-woning verkocht wordt aan kopers die de verlaagde prijs ook écht nodig hebben om een woning te kunnen kopen.
De KoopStart-koopovereenkomst
Voldoe je aan de voorwaarden en besluit je tot het kopen van de woning? Dan worden alle afspraken vastgelegd in de koopovereenkomst. Met de ondertekening van deze koopovereenkomst verplicht je jezelf tot het kopen van de woning. De wettelijke bedenktijd van 3 werkdagen is ook op een KoopStart-koopovereenkomst van toepassing.
Ontbindende voorwaarden
De gebruikelijke ontbindende voorwaarden zijn ook van toepassing bij een woning die je koopt met KoopStart. Dit betekent dat je een aantal weken de tijd hebt om de financiering rond te krijgen. Mocht dat niet lukken, dan vervalt de overeenkomst alsnog.
Financiering
KoopStart-woningen koop je met een hypotheek, met eigen geld of een combinatie van beide. Je bent daar geheel vrij in. Als je met een hypotheek koopt, kun je zelf de rentevastperiode en het soort hypotheek bepalen. De hypotheekrente is gewoon fiscaal aftrekbaar. De hypotheek is wel aan een maximum gebonden. De meeste financiële instellingen stellen bij het verstrekken van de hypotheek als voorwaarde dat deze met Nationale Hypotheek Garantie (NHG, zie ook www.nhg.nl) wordt afgesloten. Op deze manier is de hypotheek gegarandeerd afgestemd op je persoonlijke situatie. Bovendien betaal je een lagere rente als je koopt met NHG. Wanneer je onverhoopt en buiten je schuld in de financiële problemen komt, dan zoekt de NHG samen met jou naar een goede oplossing.
Kosten koper
Een nieuwbouwwoning koop je ‘vrij op naam’. Dat wil zeggen dat de kosten van de juridische overdracht onderdeel uitmaken van de prijs. Als je een bestaande woning koopt, betaal je als koper meestal de 'kosten koper'. Dat zijn de notariskosten voor de overdracht en eventueel 2% overdrachtsbelasting.
Als je een beroep doet op de startersvrijstelling betaal je geen overdrachtsbelasting. Voorwaarden voor deze startersvrijstelling zijn dat je jonger bent dan 35 jaar, dat je nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van de vrijstelling en dat de marktwaarde van de woning niet hoger is dan € 440.000 (per 1 januari 2023).
De kosten van financiering komen altijd voor jouw rekening. Het gaat dan onder andere om de advieskosten voor de hypotheek, de premie voor de Nationale Hypotheek Garantie en de notariskosten voor de hypotheekakte. Bij een bestaande woning bedragen de bijkomende kosten totaal ongeveer 5% van de koopsom.
Overdracht
Nadat je de financiering hebt geregeld, vindt de overdracht plaats bij de notaris. Vanaf dat moment ben je de eigenaar van de woning.