Kopen met KoopStart betekent dat je een huis koopt voor een lagere prijs dan de marktwaarde. Door de verlaagde koopprijs kun je misschien net wél een hypotheek afsluiten én tegelijk profiteren van lagere maandlasten!

 

Wat houdt een woning kopen met KoopStart in?

  • Je ontvangt een prijsverlaging ('koperskorting') op de getaxeerde marktwaarde, waardoor je lagere financieringslasten krijgt. 
  • De woning is te financieren met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en de hypotheekrente is aftrekbaar van de belasting. Voorwaarde hierbij is dat de lening voldoet aan de algemene wettelijke regels voor renteaftrek, zoals volledige aflossing.
  • Je kunt de woning gewoon verkopen. Het kan zijn, dat voor enkele jaren een aanbiedingsplicht geldt aan de partij waarvan je hebt gekocht.
  • Bij de verkoop of bij de tussentijdse beëindiging van het contract wordt de verkoopopbrengst verdeeld tussen jou en de partij waarvan je hebt gekocht.
  • Waardevermeerdering door zelf aangebrachte verbeteringen komen voor 100% aan jou toe. Dit geldt als de KoopStartbepalingen van 1 maart 2022 en later van toepassing zijn.
  • Om de afspraken juridisch vast te leggen is er sprake van erfpacht, waarbij de erfpachtcanon eeuwigdurend is afgekocht.

 

Meer weten over KoopStart?

Projectontwikkelaars, woningcorporaties en gemeenten bieden zowel nieuwe- als bestaande woningen aan met KoopStart.  Bekijk hiervoor ook de lijst met aanbieders KoopStart. Deze lijst biedt geen garantie dat zij ook woningen momenteel te koop hebben. Houd hiervoor het lokale aanbod in de gaten.