Kopen met KoopStart betekent dat je een huis koopt voor een lagere prijs dan de marktwaarde. Door de verlaagde koopprijs kun je misschien net wél een hypotheek afsluiten én tegelijk profiteren van lagere maandlasten!

 

Wat houdt een woning kopen met KoopStart in?

  • Je ontvangt een prijsverlaging ('koperskorting') op de getaxeerde marktwaarde, waardoor je lagere financieringslasten krijgt. 
  • De woning is te financieren met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en de hypotheekrente is aftrekbaar van de belasting (mits de lening voldoet aan de algemene wettelijke regels voor renteaftrek, zoals volledige aflossing).
  • Je kunt de woning later vrij op de markt verkopen. Maar soms is er voor enkele jaren een aanbiedingsplicht aan de ontwikkelaar of corporatie.
  • Bij verkoop of tussentijdse beëindiging van het contract, reken je de prijsverlaging die je bij de aankoop ontvangt én een deel van de waardeontwikkeling van de woning af met de projectontwikkelaar of de woningcorporatie.
  • Waardevermeerdering door zelf aangebrachte verbeteringen komen voor 100% aan jou toe.*
  • Om de afspraken vast te leggen, is er sprake van erfpacht, waarbij de erfpachtcanon in één keer wordt afgekocht.

 *Deze regeling geldt voor verkopen met de KoopStartbepalingen van 1 maart 2022

Is KoopStart iets voor jou?

Zowel nieuwbouwwoningen als bestaande woningen worden met KoopStart verkocht door projectontwikkelaars, woningcorporaties en gemeenten. Het kan van je inkomen en eventuele vermogen afhangen of je in aanmerking komt voor KoopStart. Lees ook Hoe werkt een woning kopen met KoopStart?

Er is ook een informatiebrochure KoopStart voor kopers beschikbaar. 

Bekijk de lijst met licentiehouders KoopStart om te zien welke ontwikkelaars, corporaties en gemeenten een licentie KoopStart hebben. Dit biedt geen garantie dat zij ook woningen momenteel te koop hebben. Houd hiervoor het lokale aanbod in de gaten.