Alle particuliere nieuwsberichten


Met zo’n 26.000 woningen in portefeuille behoort Alwel tot de grotere woningcorporaties van Nederland. Ze draagt daarmee actief bij aan de woningvoorraad in Breda, Roosendaal en Etten-Leur. Het is ook een corporatie die KoopGarant strategisch inzet bij de verkoop van woningen. Tonny van de Ven, sinds 2018 voorzitter van de Raad van Bestuur van Alwel, legt uit waarom ze juist daarvoor kiest.


“Als woningcorporatie hebben we ons altijd het doel gesteld om betaalbare huur- en koopwoningen aan te bieden voor groepen die op de woningmarkt anders buiten de boot vallen. Dat betekent concreet dat we woningen aanbieden in sociale huur, middenhuur en betaalbare koop. Daarbij streven we naar een gemengd aanbod met differentiatie in de wijken en houden we een ijzeren voorraad koopwoningen aan. Een van de instrumenten die we daarbij inzetten, is KoopGarant.

4.000 nieuwbouwwoningen

Momenteel hebben we ongeveer 500 KoopGarant-woningen. Dat zijn er in het verleden wel meer geweest, maar om te voldoen aan de vraag naar huurwoningen, hebben we een deel na terugkoop omgezet naar huur. Voor de komende jaren verwachten we 4.000 nieuwbouwwoningen aan onze woningvoorraad toe te voegen. Het leeuwendeel is bestemd voor sociale huur. Dat zullen er 3.000 zijn. Daarnaast nog 500 voor middenhuur en 500 bieden we als betaalbare koopwoningen met KoopGarant aan. We lopen daarmee in de pas met de nationale prestatieafspraken van Hugo de Jonge, die door het nieuwe kabinet worden voortgezet.

Gemeenten

Bij de gemeenten waar we actief zijn, was er lange tijd weinig interesse in KoopGarant. Ik merk dat dit verandert. De laatste jaren beginnen ze ook het voordeel van KoopGarant te zien. Als je de opgave van betaalbare koopwoningen volledig bij ontwikkelaars laat, blijf je bezig. Mensen kopen een betaalbare woning, om ze vervolgens met ruime marge door te verkopen voor een prijs die niet meer binnen het betaalbare segment valt. Dan kun je weer opnieuw beginnen. Met KoopGarant komen de woningen bij ons terug, zodat we ze opnieuw als een betaalbare huur- of koopwoning aan kunnen bieden. Dát kwartje begint ook bij gemeenten te vallen.

Rol voor OpMaat

Het lastige is dat gemeentebesturen elke 4 jaar opnieuw worden gekozen. Dus mag ik na 4 jaar de nieuwe wethouder het verhaal weer uitleggen. Daar zie ik wel een rol voor OpMaat. Als ze het zou lukken om de ambtenaren van volkshuisvesting regelmatig te informeren over KoopGarant, scheelt mij dat heel wat zendingswerk. Datzelfde geldt, weliswaar in mindere mate, voor de makelaardij. Ook daar is nog veel onbekendheid met KoopGarant. Vooral over hoe de terugkoopregeling in elkaar zit en hoe het werkt met de vergoeding voor zelf aangebrachte verbeteringen. Dus nemen wij het verstrekken van informatie hierover meestal voor onze rekening.”

Gerelateerde nieuwsartikelen

OpMaat werkt met taxatiebranche aan complextaxatie

OpMaat is bezig met de ontwikkeling van een nieuw model taxatierapport voor complexmatige taxaties van nieuwbouw.

Lees meer

Wooncompas kiest voor KoopGarant bij herstructurering

Nieuwe licentiehouder Wooncompas gaat KoopGarant inzetten bij een herstructureringsplan voor herhuistvesting van enkele KoopGarant-eigenaren.

Lees meer