
Veelgestelde vragen over KoopGarant
Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen die wij regelmatig binnenkrijgen. Staat jouw vraag er niet bij? Stel hem gerust via e-mail of bel ons op tel. 033 462 12 23
Hoe moet er financieel afgewikkeld worden bij een scheiding en een KoopGarant-woning?
Stel de erfpachters van een KoopGarant-woning gaan uit elkaar en 1 van beiden wil in de woning blijven wonen. Hoe moet er dan financieel afgerekend worden? Bij een terugkoop op termijn zal de achtergebleven partner alsnog met de corporatie moeten gaan afrekenen. Dit betekent dan dat zij de koperskorting moet terugbetalen én de waardeverandering, volgens een vaste formule, met de corporatie of ontwikkelaar moet delen. Ons advies luidt dan ook om op basis van een berekening van de terugkoopprijs (dus alsof er op dit moment zou worden teruggekocht) met elkaar af te rekenen. Dit betekent dat de marktwaarde va de woning vastgesteld moet worden, bijvoorbeeld door een taxatie. De taxateur zal zowel een marktwaarde ínclusief, als een marktwaarde éxclusief zelf aangebrachte voorzieningen vaststellen. Met deze gegevens kunnen de erfpachters zelf een terugkoopprijsberekening maken op onze site en een financieel adviseur kan dan helpen met de rest! Er kan ook voor gekozen worden om op basis van de WOZ-waarde af te rekenen.
De corporatie of ontwikkelaar moet ook toestemming geven om het erfpachtsrecht over te dragen aan de achterblijvende partner.
Is er een maximale KoopGarantprijs?
Nee, er is in principe geen maximumprijs.
Wel geldt er bij nieuwbouw een bovengrens aan de KoopGarantprijs van €525.000. Zolang de prijs hier onder ligt, gelden de regels over BTW en overdrachtsbelasting die bij KoopGarant van kracht zijn. Is de prijs hoger, dan moet u rekening houden met een ongunstige fiscale regeling.
Welke koperskortingspercentages zijn mogelijk?
U bepaalt zelf het koperskortingspercentage waarmee u de woningen wilt verkopen. De prijsverlaging op de marktwaarde is minimaal 10% en maximaal 50%. Niet elke woning hoeft hetzelfde koperskortingspercentage te krijgen, het percentage kan per woning variëren.
Geld de terugkoopplicht ook tijdens de bouw? ?
Ja, ook een woning die al verkocht maar nog niet is afgebouwd danwel opgeleverd moet tijdens de bouw worden teruggekocht, wanneer de kopers dat willen.
Is KoopGarant ook mogelijk in combinatie met een Starterslening van SVN?
Ja, dit is mogelijk maar afhankelijk van de voorwaarden die de gemeente stelt bij het verstrekken van de Starterslening.
Kan een portefeuille met KoopGarant-woningen worden doorverkocht?
In principe is dit mogelijk. Voor deze doorverkoop is toestemming van de Stichting Opmaat vereist.
Wie bepaalt de verkoopprijs bij verkoop met KoopGarant? Is onderhandelen over deze prijs mogelijk?
Een onafhankelijke taxateur stelt de marktwaarde van de KoopGarant-woning vast en legt deze vast in een gevalideerd taxatierapport.
De corporatie of ontwikkelaar biedt de woning aan voor een lagere prijs. Deze prijsverlaging heet in de contracten 'koperskorting'. De marktwaarde min de 'koperskorting' is de KoopGarant-prijs. De KoopGarant-prijs is niet onderhandelbaar, omdat de prijs rechtstreeks afgeleid is van de getaxeerde marktwaarde.
Wie kiest de taxateur bij terugkoop en wie betaalt deze kosten?
Jij als eigenaar kiest bij terugkoop een taxateur uit een lijstje van minimaal 3 taxateurs, opgesteld door de corporatie of ontwikkelaar, óf je kiest een eigen taxateur. Bij het aanwijzen van een eigen taxateur zijn de kosten voor jou, bij keuze uit het lijstje zijn de kosten voor de corporatie of ontwikkelaar.