Starterswoningen verkopen zonder zorgen? Een licentie KoopStart levert u een juridisch en praktisch goed geregeld product op, om starterswoningen onder aantrekkelijke voorwaarden te verkopen.

Goedgekeurd

Het proces van de verkoop met koperskorting en de vergoeding die de koper aan u betaalt bij doorverkoop, is op een aantal manieren gewaarborgd: KoopStart voldoet aan alle fiscale en juridische eisen en is goedgekeurd voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat maakt KoopStart transparant, efficiënt en eenvoudig toepasbaar.

Erfpacht- en KoopStartbepalingen 

Alle afspraken over de verkoop en doorverkoop zijn juridisch vastgelegd in de Erfpacht- en KoopStartbepalingen.

Gevalideerde taxatie

Bij de toepassing van KoopStart is een correct uitgevoerde taxatie essentieel. Dat geldt zowel bij de verkoop, als voor het moment dat de eigenaar de woning doorverkoopt.

Bij doorverkoop op termijn vindt er immers een verrekening plaats en is er sprake van omzetting van de erfpacht naar eigendom. Een onafhankelijke taxateur stelt in deze situaties een gevalideerd taxatierapport op dat voldoet aan de Erfpacht- en KoopStartbepalingen. Alle informatie over de taxatie bij KoopStart is te vinden bij Documenten KoopStart.
 

Btw en overdrachtsbelasting

Voor KoopStart zijn duidelijke afspraken met de fiscus gemaakt over btw en overdrachtsbelasting. De btw wordt geheven over de KoopStartprijs (de marktwaarde min de koperskorting).

  • Overdrachtsbelasting bij nieuwbouw: nieuwbouw is vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Voor nieuwbouwwoningen met KoopStart geldt er een bovengrens in verband met de toepassing van BTW. In 2024 is dit een marktwaarde van € 510.000.
  • Overdrachtsbelasting bij bestaande woningen: voor bestaande bouw heft de Belastingdienst overdrachtsbelasting over de KoopStartprijs.

 

Nationale Hypotheek Garantie en financiering

De financiering van KoopStart-woningen voor kopers is goed geregeld. Kopers kunnen probleemloos een hypotheek verkrijgen en in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Meer informatie over de financiering van KoopStart leest u in het document KoopStart en hypotheek.Extra services om u te ontzorgen

Wij ondersteunen u graag met extra services, zoals de verkoop en afkoop van KoopStart.

Wilt u meer weten over KoopStart?

Bel gerust met een van onze adviseurs: 033 462 12 23 of vraag een informatiepakket aan!