Alle particuliere nieuwsberichten

Woningstichting Leusden is volop bezig met de uitvoering van de verduurzaming van huur- en KoopGarant-woningen en schakelt OpMaat in om de KoopGarant-eigenaren hierbij te begeleiden. Onlangs spraken we met een van de KoopGarant-eigenaren over het aanbod van WSL en haar ervaringen met onze begeleiding bij de verduurzaming.

Marian de Jong woont al ruim 40 jaar met haar echtgenoot in haar woning in Achterveld. Eerst als huurder, totdat ze in 2006 de woning met KoopGarant konden kopen en eigenaar werden. In de loop der jaren hebben ze zelf al veel gedaan: de vloer en de zolder zijn geïsoleerd en ze hebben  gedeeltelijk dubbel glas laten aanbrengen.

Het aanbod van WSL

Het aanbod van WSL om mee te doen met de verduurzaming van de huurwoningen kwam onverwacht. Er waren al eens eerder in de huurwoningen werkzaamheden geweest waar ze eigenlijk wel aan mee hadden willen doen, zoals de cv ketels vervangen, dubbel glas en mechanische ventilatie. Maar nu het aanbod van WSL voor dak- en spouwisolatie kwam, was hun interesse meteen gewekt. Marian: “We vonden het fijn om mee te mogen doen. En het was een aantrekkelijk aanbod, omdat we pas gaan verrekenen op het moment dat wij de woning terugverkopen . In de tussentijd verdien je geld terug door de energiebesparing. Bovendien stijgt je woning door de investering in waarde.”

WSL biedt de KoopGarant-eigenaren ook de mogelijkheid om een aantal verduurzamingsmaatregelen  gelijktijdig te laten uitvoeren voor eigen rekening. “Wij hebben ervoor gekozen om nu ook aan de voorzijde van het huis dubbel glas aan te laten brengen, het overige dubbel glas hadden we al eerder laten vervangen”, aldus Marian.

Begeleiding verduurzaming door OpMaat

Marian is enthousiast over de begeleiding van OpMaat: “In het begin hadden we wel twijfels, maar na een heel goed gesprek met OpMaat waren we gerustgesteld. Alles werd heel rustig en duidelijk uitgelegd. De medewerker van Opmaat is zelfs nog hier aan huis geweest om een ontbrekende handtekening op het contract te vragen en ook toen konden we nog wat vragen bij haar kwijt.” Bewoners vinden het prettig dat OpMaat een neutrale partij is die alle kennis heeft en met hen meedenkt: “Alles is nu goed geregeld in een contract en dit is bij de notaris vastgelegd”, aldus Marian.


Hoewel de uitvoering volgens Marian niet helemaal volgens de planning is verlopen, is bijna alles nu opgelost. De aannemer is nog steeds aan het werk in de buurt en daardoor ook goed aanspreekbaar. “Sommige buren waren wat wantrouwend en hebben niet meegedaan. Nu zie je daar de hoogteverschillen van de daken en is er geen mooie aansluiting.” Ook is ze enthousiast over de verbetering van het wooncomfort na de verduurzaming: ” Wij zijn blij dat we hebben meegedaan. Vooral op zolder is het goed te merken, maar eigenlijk voelt het hele huis meer comfortabel. We merken gewoon dat de cv minder vaak aanslaat.”
 

Woningstichting Leusden


Woningstichting Leusden beheert 2800 woningen in Leusden en Achterveld. Haar KoopGarant-portefeuille in 2021 omvat 423 woningen, waarvan 242 zijn verkocht.