Alle particuliere nieuwsberichten

 

Het borrelt en bruist in Nederland! Vrijwel iedere gemeente en provincie in Nederland maakt zich druk over de eigen lokale woningmarkt. Hoe zorgen we ervoor dat jongeren hier een betaalbare woning vinden? Hoe brengen we de doorstroming op gang? Moeten we woningen toevoegen voor jongeren of juist voor senioren? Wat zijn reële grondprijzen en wat zijn reële verkoopprijzen?

Overal denken ambtenaren na over instrumenten en oplossingen en de rol die hierbij voor hun organisatie is weggelegd. En ze presenteren hun nieuwe ideeën. Heel veel van die ideeën lijken op elkaar, met kleine lokale of regionale verschillen: een gemeente die woningen wil opkopen en weer verkopen, een provincie die nadenkt over een fonds dat woningbouwprojecten vlot moet gaan trekken. MGE-constructies worden genoemd en ook gemeentelijke- en zelfs provinciale erfpacht.

Maar waarom allemaal het wiel opnieuw uitvinden? De samenwerking lijkt ver te zoeken. Er is namelijk al heel veel bedacht en ook toegepast in Nederland. Sommige met meer succes dan andere. Laten we kijken welke wielen – met misschien een kleine update – prima toepasbaar zijn. En laten we dat vooral samen doen! Misschien moet er wel een Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen komen dat ervoor zorgt dat overal in Nederland betaalbare woningen zijn, komen en blijven.

Laten we daar nou gewoon met alle partijen samen over nadenken! In plaats van allemaal zelf het wiel opnieuw uitvinden. Wie doet er mee?

 

Simone van de Kuit
Directeur-bestuurder Stichting OpMaat

Gerelateerde nieuwsartikelen

Dag van de Projectontwikkeling: Oplossingen voor Betaalbaar Wonen

Een inspirerende Dag van de Projectontwikkeling van de NEPROM op 25 mei! Ook OpMaat verzorde hier een kennissessie.

Lees meer

Meer fiscale ruimte voor nieuwbouw met KoopStart en KoopGarant

Voor nieuwbouwwoningen met KoopStart en KoopGarant geldt vanaf 1 januari 2023 een nieuwe fiscale bovengrens: een marktwaarde van € 440.000.

Lees meer