Alle particuliere nieuwsberichten

Dit weekend vindt de eerste demonstratie van het #Woonprotest plaats. De woningtekorten leiden tot nijpende toestanden. Jongeren, starters en lagere inkomens zijn inmiddels kansloos op de woningmarkt. Begrijpelijk dat het Woonprotest een noodkreet slaagt namens bewoners (-organisaties) en roept om goede en betaalbare woningen. Gemeenten maar ook provincies zijn ondertussen hard op zoek naar oplossingen om zelf meer sturing te krijgen op de lokale woningmarkt. Daarbij staat versnelling centraal. Er moeten meer betaalbare woningen komen. Dan rijst bij mij de logische vraag: waarom wordt er niet samengewerkt aan oplossingen en waarom niet de kennis, ervaring en instrumenten benutten die er al zijn?

De acute nood vraagt op een snel beschikbare oplossingen en niet persé om nieuwe oplossingen die nog vanaf de tekentafel bedacht moeten worden. Naast betaalbare huurwoningen moeten er óók betaalbare koopwoningen gebouwd worden. De snelste oplossing om betaalbare koopwoningen te realiseren is beschikbaar: maak gebruik van koopinstrumenten die al geruime tijd worden toegepast: zoals bijvoorbeeld KoopGarant of KoopStart. Deze producten zijn eenvoudig aanpasbaar voor inzet door provincies en gemeenten. De kwaliteit en de werking van KoopGarant en KoopStart zijn bewezen door jarenlange toepassing door corporaties en ontwikkelaars.

De nood is hoog en snelheid van oplossingen geboden. Mijn oproep is aan alle partijen, zowel overheden als marktpartijen, om niet ieder het eigen wiel uit te gaan vinden en kostbare tijd (en dus ook geld) te verspillen. Maak gebruik van bestaande expertise en ervaringen en werk samen aan een Nationaal Fonds Betaalbare Woningen, gebaseerd op beproefde instrumenten. Wie doet er mee?

 

Simone van de Kuit

Directeur-bestuurder Stichting Opmaat

Gerelateerde nieuwsartikelen

Een blik op de toekomst voor koopstarters tijdens symposium 20 jaar OpMaat

OpMaat vierde het 20-jarig bestaan met een symposium in Leusden. Het werd een feestelijke bijeenkomst waarop vooral naar de toekomst werd gekeken. 

Lees meer

Ook na 20 jaar OpMaat is betaalbaar kopen actueler dan ooit

Stichting OpMaat bestaat dit jaar 20 jaar en in 2 artikelen blikken we terug én vooruit op onze betekenis voor de starter én de woningmarkt.

Lees meer