Alle particuliere nieuwsberichten

Het symposium van Stichting OpMaat vond op woensdag 10 april plaats in het AFAS Theater in Leusden. OpMaat vierde deze dag haar 20e verjaardag, 20 jaar waarin veel bereikt is. Tijdens het symposium kwamen verschillende sprekers aan het woord. Allen spraken ze over het thema ‘Toekomst (muziek) voor betaalbare koop - wat is de sleutel voor de koopstarter?’ Het was een inspirerende dag met een feestelijk tintje.

Een warm welkom

Bij binnenkomst kregen de bezoekers van het symposium een warm welkom. De driekoppige band De Flamingo’s speelde vrolijke muziek, waardoor alle genodigden zich direct thuis voelden in de prachtige zaal. De muziek zorgde voor een feestelijk tintje: Stichting OpMaat vierde haar 20e verjaardag! Een van de bezoekers, werkzaam bij een woningcorporatie, is enthousiast over het symposium. “Ik hoop op interessante verhalen over de koopproducten en ik ben benieuwd hoe we deze in willen gaan zetten. Ook wij zijn beperkt in de mogelijkheden, terwijl we juist grote stappen vooruit willen maken. Ik hoop dat we landelijk en politieke aandacht krijgen om dit voor elkaar te krijgen.”

20 jaar OpMaat

Simone van de Kuit, directeur-bestuurder van Stichting OpMaat, opende het symposium met een dankwoord. “De stichting heeft in de afgelopen 20 jaar een hoop bereikt. Mensen met een middeninkomen, die minder kans hebben op het kopen van een woning, krijgen door KoopGarant en KoopStart hulp bij het eerste stapje op de koopmarkt.” Sinds de start van de stichting zijn er 60.000 woningen verkocht en werkt OpMaat samen met 180 partners uit heel Nederland. De toekomstvisie van Simone is duidelijk. “Want wat gaan we doen in de komende 20 jaar? Niets doen is geen optie. Laten we er samen voor zorgen dat er ooit geen koopoplossingen meer nodig zijn en dat er evenwicht is op de woningmarkt.”

Aftermovie syposium OpMaat 10 april 2024:


Onderzoek

Naast Simone kwamen er meerdere interessante onderwerpen aan bod. Zo toonde Berry Blijie (ABF Research) de uitkomsten van een onderzoek naar de effecten van KoopGarant voor de koopstarter. Het onderzoek ‘De volkshuisvestelijke rol van KoopGarant’ liet zien dat KoopGarant voor heel veel mensen een opstapje naar de volgende koopwoning is.

 

Ministerie van BZK

Simone ging ook nog in gesprek met Hans Ton, directeur Directie Wonen van het ministerie van BZK. “Er moet draagvlak zijn bij alle partijen om voor starters te bouwen, daar kan niet slechts één partij voor verantwoordelijk zijn”, aldus Hans. Maar een gezamenlijke conclusie was ook dat er ook echt meer gebouwd moet worden.

 

Toekomstvisie

Het verhaal van Hans-Hugo Smit, onderzoeker bij Rabobank Real Estate Finance, sloot goed aan op dit onderzoek. Hij schetste zijn toekomstvisie op de bouw en woningmarkt van de toekomst. De 15-minuten stad, waarin alles op korte afstand te bereiken is voor bewoners, was hiervan een voorbeeld. De vraag die uit zijn visie naar voren kwam was terecht: “Moet dezelfde manier van bouwen wel worden doorgezet? Het kijken naar nieuwe manieren van het indelen van een stad, het coöperatief bouwen, zijn ook opties om evenwicht in de woningmarkt aan te brengen. Maar oplossingen als KoopStart zijn ook nú nodig”, aldus Hans-Hugo.

 

Panelgesprek

Helma Born (BPD), Willem de Vreeze (Aedes) en Karsten Klein (VEH) gingen tijdens het symposium met elkaar in gesprek over de noodzaak van samenwerking tussen ontwikkelaars en woningcorporaties. Voor veel starters op de woningmarkt is de betaalbaarheidsgrens van 390.000 euro onbereikbaar. Juist woningcorporaties zouden veel kunnen betekenen voor deze groep.

 

Samenwerken

De middag werd op een inspirerende en confronterende wijze afgesloten door Coen Jutte, veranderexpert. De deelnemers gingen al dansend het ongemak verkennen dat bij samenwerking kan horen.

 

Door naar de toekomst

Kortom: het symposium was een groot succes. Met veel interessante sprekers en een duidelijke belangstelling vanuit de bezoekers werd veel inspiratie opgedaan. “Het gat op de woningmarkt moet verdwijnen. We hebben in de komende jaren nog steeds producten nodig om mensen verder te helpen”, aldus Simone. In de 20 jaar van Stichting OpMaat is er veel bereikt, maar volgens Simone kan het altijd beter. “We moeten stappen blijven zetten en het gewoon doen! De woningmarkt is complex, maar we moeten ergens beginnen.” Op naar de volgende 20 jaar!

Gerelateerde nieuwsartikelen

Ook na 20 jaar OpMaat is betaalbaar kopen actueler dan ooit

Stichting OpMaat bestaat dit jaar 20 jaar en in 2 artikelen blikken we terug én vooruit op onze betekenis voor de starter én de woningmarkt.

Lees meer

Herbenoeming Simone van de Kuit

De Raad van Commissarissen van Stichting Opmaat heeft Simone van de Kuit per 1 april 2024 voor een periode van vier jaar herbenoemd.

Lees meer