Alle particuliere nieuwsberichten

 

In het artikel ‘Cadeaus die ongelijkheid vergroten, helpen starter niet’ (FD, 2-10-20) gaat Sigrid Hemels in op de gevolgen van de vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor starters.

 

Zij betoogt dat de maatregel vooral lijkt op een ‘cadeautje in verkiezingstijd dat het belastingstelsel ondermijnt’. Al meerdere partijen hebben aangegeven dat deze maatregel negatieve gevolgen heeft zoals prijsopdrijving en toenemende inkomensongelijkheid. En ook  zijn er onbedoelde effecten.

 

Zo geldt straks ook voor corporaties de 8% overdrachtsbelasting wanneer zij huurwoningen overnemen van een andere woningcorporatie. En woningcorporaties die juist starters helpen met het verkopen van goedkopere woningen met een terugkoopgarantie, zoals bijvoorbeeld KoopGarant en Slimmer Kopen, krijgen hier ook mee te maken. Zij gaan door de exorbitant gestegen kosten bij terugkoop geen woningen met terugkoopregelingen meer verkopen. En wie worden daar de dupe van? Juist ja, de starters die aangewezen zijn op goedkope eengezinswoningen en appartementen.

 

En zo pakt het wetsvoorstel Wet differentiatie overdrachtsbelasting op heel veel fronten juist negatief uit voor de starters. 

 

Gerelateerde nieuwsartikelen

Ook na 20 jaar OpMaat is betaalbaar kopen actueler dan ooit

Stichting OpMaat bestaat dit jaar 20 jaar en in 2 artikelen blikken we terug én vooruit op onze betekenis voor de starter én de woningmarkt.

Lees meer

Project Mastboomdreef – 30 KoopGarant woningen

De verkoop van de 30 KoopGarant-woningen in het plan Mastboomdreef is gestart. Op de inloopmiddag begin maart was er heel veel belangstelling onder...

Lees meer