Alle particuliere nieuwsberichten

“KoopStart zorgt voor een eerste stap op de woningmarkt en ook gelijk voor een goede stap.”
(Willy Vermeulen, verkoopadviseur BPD)

 

In 2015 is BPD in het nieuwbouwproject Park Triangel in Waddinxveen gestart met het aanbieden van woningen met KoopStart. Zowel de gemeente Waddinxveen als BPD wilden dat er een groot aantal betaalbare koopwoningen voor koopstarters beschikbaar zou komen. BPD heeft gezocht naar een instrument waarmee het kwalitatief goede, volwaardige eengezinswoningen aan jonge starters met een beperkt inkomen kan aanbieden en kwam uit bij KoopStart. Wij waren benieuwd naar de ervaringen van de verkopend makelaars.

 

Met KoopStart wordt een woning tegen een lagere prijs dan de marktwaarde verkocht. Deze verlaagde prijs bedraagt 75-90% van de marktwaarde. Op het moment dat de bewoners hun woning doorverkopen, rekenen zij af met BPD. BPD ontvangt dan het verstrekte verschil tussen de oorspronkelijke marktwaarde en de verlaagde prijs plus een aandeel in de waardeontwikkeling.

 

Inmiddels zijn er eind 2019 door BPD al circa 300 woningen in deze wijk verkocht met KoopStart. Jennifer Kling van De Pater Makelaardij uit Waddinxveen, Willy Vermeulen en Robert Henderson, beiden verkoopadviseur van BPD, vertellen graag over wat hun opvalt aan de KoopStart-verkoopgesprekken.

 

“Het zijn bijna allemaal jonge mensen die heel graag in Waddinxveen willen (blijven) wonen. Ze komen vanuit de hele regio op de KoopStart woningen in Waddinxveen af omdat dit elders niet wordt aangeboden. Zij zijn heel erg blij en enthousiast dat ze in aanmerking komen om zo’n volwaardige en complete woning te kopen”, begint Willy Vermeulen. Jennifer Kling valt haar bij: “Deze jonge mensen hadden anders nooit zo’n woning kunnen kopen.” Ook Robert Henderson heeft eigenlijk met alleen maar blije en enthousiaste gegadigden aan tafel gezeten.

 

Om ervoor te zorgen dat deze woningen ook echt bij starters terecht komen, hanteert BPD voor dit project sinds 2 jaar een leeftijds- en een inkomensgrens. Willy Vermeulen: “Dat is soms zuur voor mensen die net te oud zijn of net teveel verdienen, maar zo zorg je er als gebiedsontwikkelaar wel voor dat deze woningen bij die groep komen, die KoopStart ook nodig heeft om de stap naar een koopwoning te kunnen maken.”

Robert vult aan: “Met KoopStart ben je als ontwikkelaar klaar voor de toekomst. Je biedt een product aan voor jonge mensen, zorgt voor kansen op de woningmarkt. Je bent niet met alleen maar met financiële doelstellingen bezig.”

 

Natuurlijk zijn het niet alleen maar ‘halleluja-gesprekken’. Aspirant-kopers zoeken soms naar mogelijkheden om onder de KoopStartregels uit te komen. Mogen we gelijk afkopen, wordt af en toe door de jongeren gevraagd. “Dit zijn dan mensen die eigenlijk KoopStart niet nodig hebben om een woning te kunnen kopen”, reageert Willy. Robert heeft wel eens meegemaakt dat er wordt gevraagd naar de waardedeling van het meerwerk. Maar alle drie de verkopend makelaars zijn het er over eens: het overgrote deel van de aspirant-kopers is hartstikke blij met KoopStart!

 

En waarom zou een gebiedsontwikkelaar KoopStart moeten toepassen? Jennifer: “Je bereikt een doelgroep die je anders niet zou bereiken. En het is ook een doelgroep waarin juist veel woningzoekenden zitten.” Willy en Robert zijn het hier mee eens: “Je laat zien waar je als ontwikkelaar voor staat, je hebt ook een sociale insteek.”

 

 Meer weten over KoopStart? Bel ons: 033-46 21 223

Gerelateerde nieuwsartikelen

Filippo Vastgoed en Van de Mheen Vastgoed bouwen met KoopStart in Barneveld

In de uitbreidingswijk De Lanen Oost in Barneveld gaan Filippo Vastgoed en Van de Mheen Vastgoed samen 38 starterswoningen bouwen met KoopStart.

Lees meer

Vastbouw Vastgoedontwikkeling nieuwe licentiehouder KoopStart

Goed nieuws voor koopstarters nu ook Vastbouw Vastgoedontwikkeling een licentie KoopStart heeft! 

Lees meer