Alle particuliere nieuwsberichten

  

In Binnenlands Bestuur verscheen het artikel “Gemeente gaat bouwen, meer aanbod voor de middeninkomens”. Nu alle indicatoren voor een gezonde woningmarkt op rood staan, concluderen gemeenten steeds vaker dat ze zelf de markt op moeten om het aanbod van woningen voor de doelgroep middeninkomens te vergroten. Zo gaat de gemeente Ede zelf KoopGarant-woningen verkopen om voor langere tijd betaalbare nieuwbouw koopwoningen beschikbaar te maken voor middeninkomens.
 

Lage- en middeninkomens in de knel 

Enorme prijsstijgingen voor koopwoningen hebben grote gevolgen voor lagere- en middeninkomens op de woningmarkt. Zij kunnen niet mee doen aan, wat tegenwoordig maar al te vaak gebeurt, de overbieding van vraagprijzen van koopwoningen. Ook in de huursector komt deze doelgroep moeilijk aan bod. Voor een sociale huurwoning komen ze niet in aanmerking en de in de huursector met huurprijzen onder de 1200 euro is de spoeling dun. Daarnaast bieden corporaties nauwelijks nog betaalbare nieuwbouwkoopwoningen aan .

 

Gemeenten nemen initiatief

Het tij lijkt te keren. Gemeenten nemen de laatste tijd steeds vaker het initiatief om de woningvoorraad voor de middengroepen te vergroten, waar tot voor kort er sprake was van terughoudendheid om zich tussen de marktpartijen op te stellen. Zo brengt de gemeente Ede minimaal 100 KoopGarantwoningen op de markt. En op termijn koopt Ede zélf de woningen terug om ze opnieuw met KoopGarant te verkopen aan de doelgroep. Ook andere vormen van samenwerking dienen zich aan. Zoals in Rijswijk waar een Woonfonds  is opgericht om in samenwerking met corporaties en marktpartijen, huurwoningen voor middeninkomens te bouwen.

 

Gerelateerde nieuwsartikelen

Filippo Vastgoed en Van de Mheen Vastgoed bouwen met KoopStart in Barneveld

In de uitbreidingswijk De Lanen Oost in Barneveld gaan Filippo Vastgoed en Van de Mheen Vastgoed samen 38 starterswoningen bouwen met KoopStart.

Lees meer

Terugkoopbegeleiding KoopGarant goed voor De Goede Woning

Het terugkoopteam van OpMaat begeleidt sinds 2017 de terugkoopdossiers voor De Goede Woning in Apeldoorn. In 2023 hebben wij 14 terugkopen van...

Lees meer