Alle particuliere nieuwsberichten

 

Jonge starters in Oudewater krijgen de kans om een betaalbare koopwoning te kopen van de gemeente. De gemeente Oudewater maakt dit mogelijk door de woningen met KoopGarant te verkopen. De gemeenteraad stemde hier op 7 juli mee in. Steeds meer gemeenten kiezen ervoor om zelf KoopGarant-woningen te verkopen.

Langdurig betaalbare KoopGarant-woningen

Door de toepassing van KoopGarant kan de gemeente Oudewater voor een langere periode 10 betaalbare koopwoningen aan starters en mensen met een lager inkomen aanbieden. De gemeente verkoopt de woningen met een koperskorting op de marktwaarde. Wanneer de koper op termijn wil verhuizen, koopt de gemeente de woning weer terug en delen zij de waardeontwikkeling. Na de terugkoop wordt de woning opnieuw betaalbaar verkocht met KoopGarant.

Project Oranje-Bolwerck

De woningen maken deel uit van het project Oranje Bolwerck. Dit appartementencomplex ligt op een mooie locatie aan een gracht in Oudewater. Het complex bestaat uit 10 KoopGarant-woningen, 10 sociale huurwoningen en 30 vrije sector koopwoningen. De woningen worden naar verwachting eind 2023 opgeleverd.

Toewijzingscriteria voor starters

Momenteel zijn de voorbereidingen van de verkoop gaande. De gemeente wijst de woningen toe aan de kopers en stelt voorwaarden. De kopers van de KoopGarant-woningen moeten:

  • wonen in Oudewater of economisch gebonden zijn;
  • niet ouder zijn dan 35 jaar;
  • geen koopwoning achterlaten.

KoopGarant en KoopStart: oplossingen voor gemeenten

Steeds vaker tonen gemeenten belangstelling om zelf met KoopGarant of KoopStart betaalbare woningen te verkopen. De gemeente Oudewater is een van de gemeenten die KoopGarant inzet om ook op langere termijn nog betaalbare koopwoningen voor koopstarters aan te kunnen bieden. Vorig jaar koos de gemeente Ede ook voor de inzet van KoopGarant. De gemeente Hardinxveld -Giessendam koos onlangs voor de inzet van KoopStart.

Gerelateerde nieuwsartikelen

Ook na 20 jaar OpMaat is betaalbaar kopen actueler dan ooit

Stichting OpMaat bestaat dit jaar 20 jaar en in 2 artikelen blikken we terug én vooruit op onze betekenis voor de starter én de woningmarkt.

Lees meer

Project Mastboomdreef – 30 KoopGarant woningen

De verkoop van de 30 KoopGarant-woningen in het plan Mastboomdreef is gestart. Op de inloopmiddag begin maart was er heel veel belangstelling onder...

Lees meer