Hoe zit het eigenlijk met onderhoud aan het riool bij een KoopGarant- of KoopStart-woning? Is vanwege de erfpacht de corporatie/ontwikkelaar verantwoordelijk of is dit onderhoud voor de eigenaar?
Erfpacht wordt nogal eens uitgelegd als een constructie waarbij de grond in eigendom blijft bij de erfverpachter (corporatie/ontwikkelaar) en dat de erfpachter het huis (vaak ook genoemd ‘de stenen’) in eigendom heeft. Maar dat is niet hoe het bij KoopGarant en KoopStart in elkaar zit en vandaar dat hier vaak verwarring over is.
Eeuwigdurend afgekocht
Het recht van erfpacht is een zakelijk gebruiksrecht van de grond en alles wat daarmee verbonden is, de woning dus. De grond met daarop de woning blijft eigendom van de erfverpachter. Dit wordt vaak ook: ‘bloot eigendom’ genoemd, om aan te geven dat je er eigenlijk niets mee kunt, omdat een ander het gebruiksrecht heeft. Een erfpachtrecht kun je kopen, verkopen en met hypotheek bezwaren. Het is dus nagenoeg gelijk aan eigendom. Je hebt als erfpachter vrijwel dezelfde rechten en plichten als een eigenaar die het volle eigendom van een woning heeft, behalve dat je een jaarlijkse canon moet betalen voor het gebruik van het erfpachtrecht. Deze canon is bij KoopGarant en KoopStart eeuwigdurend afgekocht. De erfpachter moet dus het onderhoud van het riool en alle andere werkzaamheden aan de grond gewoon zelf betalen. Net zoals iedere eigenaar.
Verschil met huur
Erfpacht verschilt wezenlijk van huur. Als huurder heb je ook een gebruiksrecht, maar je kunt het bijvoorbeeld het huurrecht niet kopen of verkopen. En de verhuurder heeft een deel van de onderhoudsverplichtingen en betaalt een deel van de kosten.