Alle particuliere nieuwsberichten

OpMaat lanceert nieuw product: KoopSmarter!

 

Samen met Brink ontwikkelden wij een nieuw verkoopinstrument: KoopSmarter. KoopSmarter is speciaal bedacht  voor gemeenten om betaalbare koopwoningen te realiseren. Door KoopSmarter kan een (koop)starter met een middeninkomen wél een eerste stap op de koopmarkt zetten en later gemakkelijk doorstromen naar een ‘reguliere’ koopwoning.


OpMaat heeft nog geen instrument in haar portfolio voor gemeenten. Het is daarom een welkome aanvulling op KoopGarant (corporaties) en KoopStart (ontwikkelaars). KoopSmarter past qua doelstelling en uitwerking bij de missie en visie van OpMaat: betaalbaar wonen voor iedereen.

 

Wat is KoopSmarter?

KoopSmarter is een instrument voor gemeenten om koopwoningen beter bereikbaar te maken voor huishoudens met een lager middeninkomen, starters én doorstromers vanuit een sociale huurwoning. Het zal in eerste instantie worden toegepast bij nieuwbouwwoningen.

Voor KoopSmarter wordt een aparte stichting opgericht: Stichting KoopSmarter. Er komen 2 varianten van KoopSmarter, een terugkoopvariant en een eenmalige variant. De gemeente bepaalt welke variant wordt ingezet.

Hoe werkt KoopSmarter?

  • De stichting KoopSmarter koopt de ‘grond’ (30%) en de koopstarter de ‘stenen’ (70%).
  • De koper financiert met een gewone hypotheek, de stichting financiert met garantstelling door de gemeente.
  • De koper betaalt voor het gebruik van de grond een maandelijkse vergoeding, vergelijkbaar met de rente van een hypotheek.
  • Bij terugkoop/doorverkoop wordt de waarde naar rato (70-30) verdeeld tussen de koper en stichting KoopSmarter.

 

Meer weten?

 

Kijk op:

 

 

 

Gerelateerde nieuwsartikelen

Nieuw toetskader NHG

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stelde in juli een toetskader vast voor, wat de NHG noemt: ”erfpacht- en kortingconstructies”. 

Lees meer

Tijdelijk terugkooprecht als interessante optie bij KoopStart

Veel gemeenten willen graag dat sociale koopwoningen langer betaalbaar blijven dan alleen voor de eerste koper. Het optionele tijdelijke...

Lees meer