Alle particuliere nieuwsberichten

 

Veel gemeenten willen graag dat sociale koopwoningen langer betaalbaar blijven dan alleen voor de eerste koper. Sommigen verplichten dit ook al, bijvoorbeeld via een doelgroepenverordening. Er zijn producten op de markt die voor langdurende betaalbare koopwoningen zorgen.

Vaak gaat het bij deze producten om een verplichte terugkoop van de woning voor een onbenoemde periode. In principe tot het moment dat de koper besluit te gaan verhuizen. Nadeel van deze oplossingen is dat het gaat om een plicht, er moet dus altijd worden teruggekocht, ongeacht de marktsituatie op dat moment. Daarnaast geldt deze plicht voor onbepaalde tijd. Dit maakt dat dit soort oplossingen niet altijd even passend zijn voor een ontwikkelaar.

Tijdelijk terugkooprecht als optie

Het optionele tijdelijke terugkooprecht bij KoopStart biedt de mogelijkheid om gedurende een vooraf bepaalde periode de woning terug te kopen. Je kunt als ontwikkelaar afspreken met de gemeente dat je het recht hebt om bijvoorbeeld de eerste 5 of 10 jaar de woning terug te kopen en deze vervolgens opnieuw met KoopStart – zonder terugkooprecht - te verkopen.

Het tijdelijke terugkooprecht is een optie in de KoopStartbepalingen. Hiermee kan je voldoen aan de eis of wens van een gemeente om de woning niet alleen voor de eerste koper, maar ook voor een tweede koper betaalbaar te maken. Je kan als ontwikkelaar dus per project, en theoretisch zelfs per woning, bepalen of je dit recht wilt opnemen in de koopovereenkomst.

Een interessante optie dus om over na te denken!

Gerelateerde nieuwsartikelen

Project Geins start met bouw

AM is in het najaar van 2023 gestart met de verkoop van het project Geins in Amsterdam-Zuidoost. Binnen het project worden 134 woningen gerealiseerd...

Lees meer

Fair value-verhouding per 1 januari definitief naar 1:1

Het ministerie van BZK heeft definitief besloten om de fair value-verhouding voor verkoop onder voorwaarden per 1 januari 2024 aan te passen naar...

Lees meer