Veel gemeenten willen graag dat sociale koopwoningen langer betaalbaar blijven dan alleen voor de eerste koper. Sommigen verplichten dit ook al, bijvoorbeeld via een doelgroepenverordening. Er zijn producten op de markt die voor langdurende betaalbare koopwoningen zorgen.
Vaak gaat het bij deze producten om een verplichte terugkoop van de woning voor een onbenoemde periode. In principe tot het moment dat de koper besluit te gaan verhuizen. Nadeel van deze oplossingen is dat het gaat om een plicht, er moet dus altijd worden teruggekocht, ongeacht de marktsituatie op dat moment. Daarnaast geldt deze plicht voor onbepaalde tijd. Dit maakt dat dit soort oplossingen niet altijd even passend zijn voor een ontwikkelaar.
Tijdelijk terugkooprecht als optie
Het optionele tijdelijke terugkooprecht bij KoopStart biedt de mogelijkheid om gedurende een vooraf bepaalde periode de woning terug te kopen. Je kunt als ontwikkelaar afspreken met de gemeente dat je het recht hebt om bijvoorbeeld de eerste 5 of 10 jaar de woning terug te kopen en deze vervolgens opnieuw met KoopStart – zonder terugkooprecht - te verkopen.
Het tijdelijke terugkooprecht is een optie in de KoopStartbepalingen. Hiermee kan je voldoen aan de eis of wens van een gemeente om de woning niet alleen voor de eerste koper, maar ook voor een tweede koper betaalbaar te maken. Je kan als ontwikkelaar dus per project, en theoretisch zelfs per woning, bepalen of je dit recht wilt opnemen in de koopovereenkomst.
Een interessante optie dus om over na te denken!