Alle particuliere nieuwsberichten

 

In 5 jaar tijd 45.000 woningen bouwen op 50 versnellingslocaties. Dat is het doel van het Actieplan Wonen dat Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland op 24 maart 2020 vaststelden. De provincie onderzoekt de inzet van een KoopGarantfonds. “We willen verkennen hoe huizen die in het goedkope segment gebouwd worden ook goedkoop kunnen blijven. Je ziet nu dat veel woningen alleen goedkoop zijn voor de eerste eigenaar”, aldus Gedeputeerde Peter Kerris in een interview in de Gelderlander. Hieronder het interview:

 

Uit: De Gelderlander
26-03-2020

Door plan weer kans op woning die bij je past'

De provincie Gelderland wil met miljoenen de woningmarkt een nieuwe impuls geven. Gedeputeerde Peter Kerris wil in vijf jaar resultaat zien.

ALBERT HELLER

 

Met een reeks aan maatregelen gaat de provincie Gelderland, als de statenleden er later dit jaar mee instemmen, de woningmarkt stimuleren. In totaal moeten er in vijf jaar 45.000 woningen versneld gebouwd worden.

 

Waarom dit actieplan?

Kerris: "We leven in een onrustige tijd met veel onzekerheid. Dan is het belangrijk dat je een fatsoenlijk dak boven je hoofd hebt. De druk op de woningmarkt hier is groot. Steeds meer mensen uit de Randstad trekken naar Gelderland. Met het plan geven we Gelderlanders weer een kans op een woning die bij ze past."

Een opvallende maatregel die jullie willen onderzoeken is een KoopGarantfonds. Wat is dat?

"We willen verkennen hoe huizen die in het goedkope segment gebouwd worden ook goedkoop kunnen blijven. Je ziet nu dat veel woningen alleen goedkoop zijn voor de eerste eigenaar. Met een KoopGarantfonds willen we regelen dat een woning teruggekocht wordt, waarna deze opnieuw als goedkope woning in de markt gezet wordt."

Hoe kan een provincie nu projecten versnellen terwijl dat gemeenten niet lukt?

"Als er ergens niet snel gebouwd wordt, komt dat soms door onze regels, soms door procedures bij gemeenten. Op al die plekken gaan we kijken wat er nodig is. Dat kan zijn dat er regels aangepast worden, maar het kan ook om financiën gaan. Daarin kunnen wij ook bijspringen. We hebben alle gemeenten gevraagd een lijst van locaties aan te leveren. Dat zijn er vijftig geworden. We gaan nu met zeven locaties aan de slag. En als we daarmee tempo hebben gemaakt, gaan we weer met nieuwe aan de slag."

Geld voor corporaties en ontwikkelaars, waarom?

"Je ziet dat door gestegen bouwkosten de maximale huren niet meer voldoende zijn om de investeringswaarde op te brengen. Dit gat zorgt ervoor dat er niet gebouwd wordt. Daarom willen we nu subsidie verlenen. Daarbij kijken we wel kritisch naar elke situatie. We gaan niet zomaar ergens overheidsgeld in stoppen. We kijken waar dit de meeste impact heeft."

Wanneer moeten inwoners van Gelderland hier iets van merken?

"Toen ik hiermee startte, zei ik tegen de bouwwereld: ik wil snel resultaten zien. Maar in de bouwwereld kan snel ook een periode van tien jaar zijn, hoorde ik toen. Dat is dus niet de bedoeling. In de komende vijf jaar moeten we echt die nieuwe huizen gaan bouwen. We leven weliswaar in een onzekere tijd door corona. Maar het woningtekort is er nog steeds."

 

Lees ook het bericht hierover op de website van de provincie.

Gerelateerde nieuwsartikelen

Nieuwe versies Taxatie-instructies

Per 1 juli 2024 zijn er nieuwe versies van de Taxatie-instructies KoopStart en KoopGarant.

Lees meer

Instemmingsverklaringen bij 2 of 3 taxateurs

OpMaat heeft nieuwe modellen voor instemmingsverklaringen. Deze zijn bedoeld voor de situaties dat 2 of 3 taxateurs gezamenlijk taxeren.

Lees meer