Alle particuliere nieuwsberichten

 

De provincie Gelderland wil KoopSmarter gaan inzetten voor het Gelders Woonfonds om zo meer betaalbare nieuwbouw koopwoningen aan te bieden en betaalbaar te houden. KoopSmarter is het sociale erfpachtmodel dat OpMaat en bouwadviesbureau Brink hebben ontwikkeld voor gemeenten. In een uitzending van EenVandaag van 1 februari, legt Gedeputeerde Peter Kerris uit waarom de provincie hiervoor kiest. De provincie wil met een proef beginnen in 2 gemeenten, waaronder in Wijchen.

Door de gestegen grondprijzen en kosten kunnen de ontwikkelaars nu geen betaalbare woningen bouwen. Die projecten liggen stil. Dankzij het Woonfonds en KoopSmarter kunnen woningen betaalbaar worden gerealiseerd, de bouwer kan bouwen en de woningen blijven betaalbaar voor volgende kopers. “Op die manier kunnen koopwoningen worden verkocht voor een prijs die lager is dan de werkelijke marktwaarde”, aldus Kerris. “ Een huis dat bijvoorbeeld getaxeerd wordt op €400.000 kan dan gekocht worden voor €280.000.”

 

Met KoopSmarter koopt de koper het huis en financiert dit met een hypotheek. De stichting KoopSmarter koopt de grond met garantstelling van de gemeente. Voor de grond betaalt de koper een maandelijkse vergoeding, aan stichting KoopSmarter. Deze maandelijkse vergoeding is vergelijkbaar aan de hypotheekrente.

 

Bekijk de uitzending van EenVandaag over de provincie Gelderland

 

Meer weten over KoopSmarter?

Vraag informatie aan op www.koopsmarter.nl

 

Gerelateerde nieuwsartikelen

NHG-grens gaat naar €405.000

De bovengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt in 2023 verhoogd van €355.000 naar €405.000. De rijksoverheid handhaaft wel de grens...

Lees meer

Alwel bouwt nieuwe KoopGarant-woningen in Roosendaal

Alwel verkocht onlangs 7 nieuw te bouwen KoopGarant-woningen. De corporatie gaat KoopGarant breder inzetten bij nieuwbouw voor de differentiatie.

Lees meer