Alle particuliere nieuwsberichten


Hoe ontwikkel je betaalbare koopwoningen met kwaliteit? En hoe voldoe je aan gemeentelijke eisen zonder je eigen missie uit het oog te verliezen? Timpaan, projectontwikkelaar gevestigd in Hoofddorp, kiest voor de toepassing van KoopStart om haar doelstelling te bereiken. Om er bovendien zeker van te zijn dat de woningen bij de toewijzing ook echt bij starters terechtkomen, stelt Timpaan ook inkomenseisen. Oscar Kamerbeek, commercieel manager bij Timpaan, legt uit hoe zij KoopStart toepassen.


Duurzaam betaalbaar

Timpaan is een ontwikkelaar met een missie. “Wij ontwikkelen met aandacht", staat te lezen op hun website. Een van de aandachtsgebieden is betaalbaarheid voor verschillende doelgroepen. Vanuit deze betrokkenheid zoekt Timpaan samen met gemeenten naar mogelijkheden om betaalbare koopwoningen te realiseren voor starters. Oscar is naar eigen zeggen “een groot fan” van de toepassing van KoopStart. Hierdoor is het volgens hem mogelijk om duurzaam te investeren in betaalbare woningen mét kwaliteit.


Kwaliteit voor starters

Veel gemeenten hebben in hun woningbouwprogramma’s een speerpunt gemaakt van het realiseren van betaalbare woningen voor starters. Timpaan schuift geregeld bij hen aan de onderhandelingstafel aan. De gesprekken lopen niet altijd even soepel. Veel gemeenten eisen namelijk een vaststaand aantal woningen met een maximale verkoopprijs. En met name in de Randstad is het ook voor Timpaan financieel onhaalbaar om met deze opgelegde verkoopprijzen nog kwaliteit te leveren. Oscar: ‘De gemeente stelt de verkoopprijzen vast, maar wij willen niet inboeten op de kwaliteit. Wij kiezen juist voor kwaliteit in architectuur, voor meer differentiatie en meer omgevingskwaliteit. Omdat door toepassing van KoopStart de koperskorting op termijn terug komt, kunnen wij toch aan de vereiste verkoopprijzen voldoen én kwaliteit leveren.’


KoopStart

Oscar merkt dat gemeenten nog vaak onvoldoende op de hoogte zijn van de werking van KoopStart en de mogelijkheden die toepassing ervan biedt. Hij krijgt vragen zoals: Is het een anti-speculatiebeding? Hoe ga je om als kopers kort na oplevering willen verkopen? Zorgt de getaxeerde prijs in combinatie met koperskorting niet voor toekomstige problemen bij woningeigenaren? ‘Door het uitleggen van de werking van KoopStart, de voordelen voor de koper en het financieel duurzame karakter voor Timpaan, lukt het ons om steeds meer gemeenten te overtuigen de betaalbare koop met KoopStart aan te bieden en het vertrouwde anti speculatiebeding te laten. Daarnaast hebben wij met enkele gemeente afspraken gemaakt over een korting op de grondprijs ten behoeve van betaalbare koop.’

Oscar geeft als voorbeeld aan dat in Uithoorn, in project De Kwakel, alle zogenaamde “Smartwoningen” op deze manier zijn verkocht. Met de gemeente is bij de onderhandelingen over de grondprijs de afspraak gemaakt dat een deel van de koperskorting bij doorverkoop bij hen terugkomt. Hij noemt dit voor alle partijen een “win-win-win”. ‘Door nu de woningen met KoopStart te verkopen, betaalt de koper op termijn in ieder geval de KoopStart-koperskorting én een deel van de waardeverandering aan Timpaan terug. Hierdoor kunnen wij opnieuw investeren in betaalbare koopwoningen met KoopStart’, aldus Oscar.


Betaalbaar met koperskorting

Hoe werkt die rekensom met KoopStart dan voor Timpaan? Oscar rekent het voor: ‘In de Randstad kom je voor een woning van 65 m² uit op een verkoopprijs van € 290.000. Met KoopStart kun je deze woning dan betaalbaar maken door de koperskorting. En verkoop je de woning volgens de eisen van de gemeente voor € 220.000 - € 240.000 aan een 2-persoonshuishouden met een inkomen tot € 65.000.


Inkomenseisen

Timpaan vindt het belangrijk dat de KoopStartwoningen ook echt bij de starters met lagere inkomens terecht komt. Daarom stelt zij inkomenseisen bij de toewijzing en maakt hierover afspraken met gemeenten. De zelfbewoningsplicht zorgt er vervolgens voor dat de woningen niet verhuurd gaan worden en er de juiste doelgroep woont.


Veel belangstelling voor KoopStart

Er is een enorme belangstelling voor de KoopStartwoningen. Voor het eerste project van Timpaan in Lisse van 25 woningen met KoopStart, schreven zich maar liefst 294 belangstellenden in. En voor het project De Kwakel kreeg Timpaan maar liefst 724 inschrijvingen voor de 24 KoopStartwoningen. ‘Snelle verkoop geldt ook voor de duurdere woningen in de Randstad, maar KoopStart is echt een middel om de woningmarkt van onderaf op gang te helpen’, aldus Oscar.

 

Meer weten over KoopStart? Vraag de brochure aan!

Gerelateerde nieuwsartikelen

Fair value-verhouding per 1 januari definitief naar 1:1

Het ministerie van BZK heeft definitief besloten om de fair value-verhouding voor verkoop onder voorwaarden per 1 januari 2024 aan te passen naar...

Lees meer

Extra services: afrekening en omzettingen KoopStart

Een omzetting van een KoopStart-woning? Wij kunnen het hele traject van begin tot eind voor u uit handen nemen.

Lees meer