Alle particuliere nieuwsberichten

Kwalitatief goede maar ook betaalbare starterswoningen ontwikkelen voor starters? In de huidige woningmarkt lijkt dit bijna onmogelijk. En als je dan koperskorting op de marktwaarde geeft, hoe komt deze dan bij de juiste doelgroep terecht? AM en BPD Zuid kozen ervoor om naast KoopStart ook een inkomenscheck uit te voeren met de MIKK-meter.

 

KoopStart

AM en BPD Zuid hebben in Den Bosch een gezamenlijke project van 32 starterswoningen in de wijk Carolus ontwikkeld. De gemeente stelde vooraf een maximale verkoopprijs van € 192.500 voor de starterswoningen. Maar met de huidige grond- en bouwkosten en woningmarkt is het simpelweg onmogelijk om goede eengezinswoningen te realiseren voor deze prijs. De KoopStart-regeling bracht de oplossing: koperskorting op de marktwaarde en rendement op termijn wanneer de eigenaar bij doorverkoop afrekent.

 

MIKK-meter

Naast de maximale verkooprijs stelde de gemeente geen aanvullende eisen aan de kopers. Voor AM en BPD was het juist van belang dat de woningen alleen werden gekocht door mensen uit de juiste doelgroep, die KoopStart echt nodig hebben om de aankoop mogelijk te maken. Daarom formuleerden zij zelf inkomenseisen en voerden een onafhankelijke inkomenscheck uit met de MIKK-meter. 
Deze door Opmaat ontwikkelde tool, berekent de leencapaciteit van een aspirant-koper (aan de hand van het inkomen en vermogen) en beoordeelt of iemand in aanmerking komt voor KoopStart. Heeft de koper de koperskorting echt nodig om de woning te kunnen kopen, dan komt hij hiervoor in aanmerking.

 

Snelle check bij verkoop

De belangstelling voor de 32 woningen was overweldigend. Via het portal ‘mijn eigen huis’ van BPD hebben geïnteresseerden hun inkomensgegevens en een financiële check geüpload. Het invullen van de MKK-meter gebeurde door de eigen medewerkers van BPD: “Het invullen van de MIKK-meter kost tijd, maar geeft je wel de informatie waar je naar op zoek bent,” aldus Sandra van Gompel van BPD Zuid.

Voor de 32 woningen zijn voor circa 45 aspirant kopers MIKK-meter berekeningen uitgevoerd om te komen tot de juiste kopers. Deze kopers hadden deze woningen nooit kunnen kopen zonder toepassing van KoopStart. De MIKK-meter zorgde voor een onafhankelijke toets. 

 

Meer weten over KoopStart?

Bel ons op tel. 033 – 462 21 23 of kijk hier.

Gerelateerde nieuwsartikelen

Extra services: afrekening en omzettingen KoopStart

Een omzetting van een KoopStart-woning? Wij kunnen het hele traject van begin tot eind voor u uit handen nemen.

Lees meer

Dag van de Projectontwikkeling: Oplossingen voor Betaalbaar Wonen

Een inspirerende Dag van de Projectontwikkeling van de NEPROM op 25 mei! Ook OpMaat verzorde hier een kennissessie.

Lees meer