Je verkoopt je KoopGarant-woning terug aan een woningcorporatie of ontwikkelaar. In opdracht van de koper (de corporatie of ontwikkelaar) taxeert een onafhankelijk taxateur de actuele marktwaarde van je woning. Het verschil tussen de marktwaarde bij aankoop en de marktwaarde bij terugkoop is de waardeontwikkeling van de woning.

 

Taxateurkeuze

Je kunt zelf bepalen wie de woning taxeert:

  • Of je kiest uit een lijstje met drie taxateurs, dat is vastgesteld door de corporatie of ontwikkelaar. De kosten zijn dan voor rekening van de corporatie/ontwikkelaar.
  • Of je wijst zelf een andere taxateur aan. Wanneer je zelf een andere taxateur aanwijst, betaal je ook zelf de taxatiekosten.


In alle gevallen moet de taxateur voldoen aan de landelijke normen voor wat betreft onafhankelijkheid, kwaliteit en plaatselijke kennis. Lees meer over de eisen aan de taxatie en aan de taxateur. De opdracht voor de taxatie wordt altijd door de corporatie of ontwikkelaar verstrekt. 

 

Opdracht aan taxateur

De corporatie of ontwikkelaar verstrekt de taxatieopdracht aan de door jou aangewezen taxateur. De taxateur neemt dan contact met je op om een afspraak te maken voor de opname van de woning. Een medewerker van de corporatie/ontwikkelaar kan soms ook bij de taxatie aanwezig zijn, om alvast een goed beeld van de woning te krijgen die ze gaan terugkopen.

De taxateur bepaalt de marktwaarde van de woning mét en zonder de door jou aangebrachte verbeteringen, (zoals een aanbouw of een badkamer). Het verschil tussen deze twee waarden is de waardevermeerdering die het gevolg is van je verbeteringen. Dit deel komt voor de volle 100% aan jou toe. Houd er wel rekening mee dat de actuele marktwaarde van bijvoorbeeld een luxe keuken of badkamer meestal aanzienlijk lager uitvalt dan wat het je heeft gekost. 

 

Berekening terugkoopprijs

Zodra je akkoord bent met de, door de taxateur bepaalde, marktwaardes, wordt de terugkoopprijs berekend en teken je de terugkoopovereenkomst. Lees meer over de berekening van de terugkoopprijs

 

Geschillenregeling

Wanneer je het niet eens bent met de taxatie, dan kun je een beroep doen op de geschillenregeling. Ook de corporatie of ontwikkelaar kan een beroep doen op de geschillenregeling.